Kijk

Van fashionweek naar een kinderfeestje

Elke maand sluit een andere gastredacteur de week af. Dit keer is dat een schrijver, journalist en online creator die je misschien kent van haar werk voor het Eurovisie Songfestival, haar boek 36 Vragen (en heel veel koffie) of de podcast Computeren. Met humor en een scherp oog voor popcultuur neemt Samya Hafsaoui je mee langs opvallende queer personages, series en films.

Samya

Samya Hafsaoui

Geplaatst op vrijdag 28 maart 2025

In realityserie Ruba! (KRO-NCRV) volgen wij Ruba Zai. Een succesvolle influencer, zakenvrouw en mama van drie dochters. Haar impact op mode in Nederland en internationaal is enorm. Haar YouTube video's waarin zij instructies gaf over de nieuwste trends in het dragen van je hijab heeft een hele generatie millennials gevormd. In 2017 was zij een van de modellen in de ramadancampagne van Dolce & Gabanna, en nog steeds reist ze elk jaar de wereld over om verschillende fashion weeks te bezoeken. 

Samen met haar man Jalil moet zij alle ballen die het leven naar hen toe gooit omhoog houden. Want tussen alle mode borrels moeten ze ook gewoon thuis kinderfeestjes organiseren. Ruba zit vooraan tussen de grootste namen in mode, en toch is zij, zoals we dat graag zien in Nederland, zo lekker gewoon gebleven. Van businessclass tot bakfiets, het is allemaal gefilmd. Wat Ruba's verhaal extra ontroerend maakt, is realiteit voor heel veel Nederlanders. Volgens het CBS is ongeveer 13% van Nederland mantelzorger. Ruba's vader, die dementie heeft, is een rode draad door de serie heen. Influencer of niet, het dagelijks leven gaat door. En dat gaat niet altijd over designer rozen. En in Ruba! zien we een gelaagd portret van een jonge Afghaans-Nederlandse vrouw op een manier die zelfde wordt gezien in Nederland.

Ruba

Kijk Ruba! (KRO-NCRV) hier

Samya

Samya Hafsaoui

Samya Hafsaoui (1994) is (scenario)schrijver, online content creator en journalist. Samen met Timo Harmelink en Marieke Kuypers is zij onderdeel van de podcast Computeren. Samya's werk focust zich vooral op jongeren, zoals haar boek 36 Vragen (en heel veel koffie) dat 40k jongeren wist te bereiken op online boekenplatform Wattpad. Verder heeft zij voor verschillende NPO programma's gewerkt, waaronder het Eurovisie Songfestival. Op TikTok maakt zij vooral humoristische video's over de film- en tv-industrie.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende eninteressante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!