LogoInnovatie

Onderzoek naar overprikkeling

In aanloop naar de dag van overprikkeling op vrijdag 23 juni 2023 heeft NPO Innovatie een trendverkenning uitgevoerd naar mensen met een hogere prikkelgevoeligheid.
In aanloop naar de dag van overprikkeling op vrijdag 23 juni 2023 heeft NPO Innovatie een trendverkenning uitgevoerd naar mensen met een hogere prikkelgevoeligheid.

Wat blijkt: zeven op de tien Nederlanders geeft zelf aan wel eens overprikkeld te zijn. Bijna een kwart (22,4%) heeft daar zelfs regelmatig last van. Ook zien we dat met name jongvolwassenen (22-34) vaak overprikkeling ervaren.

Mensen die snel overprikkeld zijn hebben meer moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en het consumeren van media, nieuws en content. Er zijn aanwijzingen dat deze doelgroep sneller het nieuws mijdt. Het is de moeite waard om te onderzoeken of deze doelgroep het nieuws minder snel mijdt wanneer content beter op hen is afgestemd.

Als onderdeel van de trendverkenning, heeft NPO een representatief kwantitatief onderzoek laten uitvoeren door GfK onder ruim drieduizend Nederlanders. Hierin is onder meer gekeken naar wat mensen gebruiken om overprikkeling te voorkomen. Het gebruik van een zonnebril staat op nummer één (44.8%), gevolgd door het mijden van nieuws (39.3%) en het luisteren van muziek (33.2%). Slechts 18% van de ondervraagden gaf aan een hulpmiddel te gebruiken.

De laatste jaren wordt er meer gesproken over overprikkeling, maar gedegen onderzoek is nog maar weinig verricht. NPO heeft daarom deze trendverkenning uitgevoerd om een beter beeld te kunnen schetsen van deze doelgroep en hun mediagebruik. Hopelijk kunnen we hiermee tips en handreikingen bieden waarmee de publieke omroep deze doelgroep in de toekomst beter kan gaan bedienen.

Innovatie Estafette Juni 2024
Week van de Toekomst
Innovatie Estafette Mei 2024
Publieke Pioniers #4: ai for all
Innovatieagenda 2024-2025
Eventkalender 2024
Deel deze pagina

Download het onderzoek hier

NPO Logo
Snel naar
NPO.nl
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)