LogoInnovatie

Radio Extractie met AI

NOS Sport bezit steeds minder beeldrechten, maar is sterk in wedstrijdverslag via radio. Onder het mom “we hebben niet de beelden, maar wel de beste commentatoren” willen we de audio ook op andere plekken ontsluiten.

Kunnen we bijvoorbeeld deze audio uit de ‘Langs de Lijn’ programmering abstraheren zonder redactionele inzet? Waar kunnen we deze audio vervolgens aanbieden?

Het concept

Formule 1 of eredivisie verrijken door automatisch radio snippets toe te voegen aan het liveblog of aan te bieden in een playlist door middel van AI technologie.

Hoofdvraag

NOS heeft inmiddels geen tot weinig rechten als het gaat om beeld van Formule 1. Een koppeling met “commentatorflitsen” van audio van ‘Langs de Lijn’, geeft NOS de mogelijkheid meer te kunnen bieden dan tekst. De vraag is dan ook: kunnen er d.m.v. regels automatisch geknipte mp3’s uit de uitzending gehaald worden?

Het experiment is geslaagd als er een automatische playlist is samengesteld met mp3 materiaal geëxporteerd uit Limecraft van een wedstrijd of race van een middag.

Daarnaast wil NOS – middels gebruikerstesten – antwoord op de vraag of en hoe dit een logische verrijking is voor het publiek. Moet dit in de liveblogs of juist playlists om de wedstrijd terug te luisteren en her te beleven?

Conclusie: 
Uit het onderzoek blijkt dat het mogelijk is om uitzendingen automatisch om te zetten naar tekst- en geluidsfragmenten, maar dat er nu geen behoefte is om alleen het commentaar van de presentatoren terug te luisteren.
NPO Logo
Snel naar
NPO.nl
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)