LogoInnovatie

Ruimteschip Aarde

Ruimtschip Aarde: postcodetools 
Vanuit het heelal tot in je achtertuin

Je ziet de wereld  anders wanneer je er niet op staat, maar op neer kijkt. Andre Kuipers ziet vanuit de ruimte hoe mooi en nietig, maar ook hoe kwetsbaar de aarde is. 'De aarde heeft hersteltijd nodig." Om de aarde draaien 7.000 satellieten, waarvan 3.000 actief. Die verzamelen data over o.a. kwaliteit van de lucht, ontbossing, het smelten van de gletsjers. Hoe kunnen we deze satellietdata beschikbaar stellen voor een breed publiek?  Hoe kunnen we klimaatverandering, een breed maatschappelijk probleem omzetten naar een individueel, persoonlijke beleving, zodat het beter invoelbaar wordt.
Met de postcodetools gaan we de klimaatverandering dichterbij brengen, waardoor de betrokkenheid en het persoonlijke bewustzijn vergroot wordt. Dit doen we met behulp van satellietdata, meetdata en GEO-data vanuit het heelal, naar de aarde, naar Nederland, naar je eigen postcode. Op de postcodekaart wordt de data gekoppeld aan 11 miljoen 3-D gebouwen. De bezoeker vult hier zijn eigen postcode in, zoomt naar de eigen buurt en ontsluit relevante informatie over de eigen omgeving. Hiermee, wordt beschikbare informatie toegankelijk en lokaal gemaakt.

Uit de verschillende onderzoeken blijkt dat de jongere generatie het in- en uitzoomen van de tool als iets heel speels ervaren, terwijl de oudere generatie het storend vindt. Ze schrikken ervan en snappen niet wat er gebeurt. Iedereen is gecharmeerd van het intoetsen van de eigen postcode. Opvallend is ook dat iedereen meerdere adressen invoert. Uit onderzoek met een kleine honderd bezoekers van Beeld & Geluid blijkt dat de respondenten unaniem nieuwe informatie hebben gekregen door de postcodetools, en dat ze zich bewuster zijn geworden van de kwetsbaarheid van de aarde. Maar of dit ook daadwerkelijk tot gedragsverandering leidt is moeilijk te zeggen. 

De postcodetools:
lucht
Licht
Water
Bodem
NPO Logo
Snel naar
NPO.nl
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)