LogoInnovatie

VPROSINT

Met VPROsint wil VPRO mensen met een gezonde dosis nieuwsgierigheid en wantrouwen stimuleren om op een degelijke manier 'hun eigen onderzoek te doen' naar onderwerpen die hen interesseren en waar wij (nog) geen zicht op of tijd voor hebben.

Dit steken zij in vanuit open source intelligence, ofwel OSINT onderzoek, omdat de bronnen per definitie open source beschikbaar zijn voor DIY researchers. Hiervoor benadert VPRO OSINT vanuit de open source ideologie - op horizontale wijze met een grote online gemeenschap. Dit doet VPRO op Mastodon, omdat hierop een relatief grote infosec / hacker community aanwezig zijn. Bovendien heeft Mastodon een positievere en productievere insteek dan andere sociale media, hierdoor lijkt het een geschikte plek om co-creatie met de doelgroep aan te gaan. 

VPRO verkent in dit experiment hoe er op Mastodon samengewerkt kan worden met een internationale gemeenschap van OSINT onderzoekers. Die bestaat zowel uit actieve OSINTers als gebruikers die er al interesse in hebben, maar nog geen OSINT onderzoek uitvoeren. Er wordt verkent hoe deze groep mensen betrokken kunnen worden en kunnen begeleiden bij het draaien van hun eigen onderzoek. Hierbij wordt er gestreefd naar een wisselwerking met de gemeenschap, waarbij niet alleen informatie verstrekt wordt aan de doelgroep, maar er ook geluisterd wordt naar hun input, om zo het OSINT onderzoek echt gezamenlijk te doen. 

Downloads

NPO Logo
Snel naar
NPO.nl
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)