Israël en Palestina
Op deze pagina vind je informatie, programma's, documentaires en meer context over Israël en Palestina. Wil je het laatste nieuws over deze regio? Dan verwijzen we je door naar NOS.nl.
NPO Kennis
Wat gebeurde er tijdens en na de Hamas-aanval op 7 oktober 2023? - Lees verder
Op 7 oktober 2023 voert Hamas een gewelddadige aanval uit op Israël. Het is de dodelijkste terreuraanslag in de geschiedenis van Israël. Israël bombardeert daarna de Gazastrook en er volgt een grootschalige militaire invasie. In de maandenlange oorlog worden tienduizenden mensen gedood.
Waarom is Jeruzalem zo belangrijk voor moslims, joden en christenen? - Lees verder
Jeruzalem is een van de heetste hangijzers in het Midden-Oosten. Het is een stad waar vaak om is gevochten. Met veel geweld. Waarom Jeruzalem zo belangrijk is voor de moslims, joden en christenen lees je hier.
Waarom is de staat Israël gesticht? - Lees verder
Wie het over Israël heeft, stuit meteen op een aantal vragen. Over hoe het land tot stand kwam en wat precies de grenzen zijn. Of het nou eigenlijk Israël, Israël en de Palestijnse Gebieden of Palestina heet. Waarom de Arabische wereld de stichting van de staat Israël in 1948 afwijst.
Programma's
Hoop en wanhoop in het Midden-Oosten - Kijk op NPO Start
Het is al decennialang vallen en opstaan in het Midden-Oosten. Door het verleden te belichten, hopen de makers het gebied dichterbij te brengen. In de 4-delige serie Hoop en wanhoop in het Midden-Oosten worden vier sleutelmomenten in de geschiedenis van het Midden-Oosten uitgelicht.
Het beloofde land: Nederlandse Joden over Israël en zichzelf - Kijk op NPO Start
Voor veel Joden is Israël'het beloofde land'. Een baken van hoop, een rots in de branding. Maar voor anderen vooral een steen des aanstoots. Voor de Arabieren betekende de afkondiging van Israël het verlies van eigen land. Voor hen is Israël helemaal geen teken van hoop, maar een regelrechte ramp. In deze documentaireserie komen Nederlandse joden aan het woord.
Wederzijds begrip in tijden van oorlog tussen Israël en Palestina - Kijk op NPO Start
Ook bij Natascha van Weezel en Sinan Can denderen de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas hun leven binnen. Vriendschappen staan onder druk, ze ontvangen bedreigingen en worden uitgescholden. In dit programma pleiten ze voor herstel van de dialoog en vrede, zoeken ze steun bij dierbaren, en elkaar.
Uitlegvideo's
De Gazastrook uitgelegd - Kijk video
De Gazastrook: een klein stukje land waar de hele wereld van heeft gehoord. Al jarenlang wordt daar door Israël en Hamas gevochten, en de leefomstandigheden van de Palestijnse bewoners zijn steeds slechter geworden. Wat is het voor gebied? En wat ging er aan de huidige oorlog vooraf? Dit is de Gazastrook uitgelegd.
Oorlog in Gaza: wie steunt wie? - Kijk video
Om het nieuws over de oorlog tussen Israël en Hamas beter te kunnen volgen, moet je veel verder kijken dan alleen naar het gebied waar het zich afspeelt. De hele wereld kijkt mee en bemoeit zich met deze oorlog. En dat is niet zonder reden, er spelen talloze belangen.
Hoe Gaza sterft van de honger - Kijk video
In Gaza dreigt voor meer dan een miljoen mensen een catastrofale hongersnood. De eerste mensen in Gaza zijn al van de honger omgekomen. De internationale gemeenschap roept Israël tot een onmiddelijk staakt-het-vuren en het toelaten van onbelemmerde voedselhulp.
Documentaires
Skies above Hebron - Kijk docu
Dit coming of age-verhaal volgt gedurende vijf jaar het leven van drie Palestijnse jongens uit Hebron. Hoe is het om op te groeien in een omgeving waar geweld en intimidatie aan de orde van de dag is?
Muhi - Generally Temporary - Kijk docu
De vrolijke Palestijnse Muhi kwam als baby terecht in een Israëlisch ziekenhuis vanwege een ernstige auto-immuunziekte. Om zijn leven te redden, amputeerden de artsen zijn armen en benen. Vanwege de ontoereikende gezondheidszorg in Gaza kan Muhi niet naar huis, en daarom besloot zijn opa bij hem te blijven.
Alsof ík Palestina gestolen heb - Kijk docu
Kritiek op Israël wordt vaak aangemerkt als antisemitisme, met name door een deel van de Joodse gemeenschap. In hoeverre is dat ook zo? Frans Bromet vraagt het in deze documentaire uit 2021 aan mensen met verschillende standpunten over dit ingewikkelde onderwerp.
Podcasts en Radio
Special: 7 oktober, een jaar in audio - Luister de podcast
In deze speciale aflevering van De Dag hoor je de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van het afgelopen jaar. We vertellen de verhalen van slachtoffers en betrokkenen die het van dichtbij meemaakten. Van de gijzeling van de Israëlische Noa Argamani op het festival tot de verwoesting van Gaza door de ogen van filmmaker en journalist Bisan Owda.
Een jaar na de aanval op Israël: 'Er is iets aan het kantelen' - Luister de podcast
David Boogerd in gesprek met Israël-kenner en hoogleraar Joodse Studies aan de Universiteit van Amsterdam Bart Wallet, en uiteraard vaste gast theoloog Stefan Paas, hoogleraar aan de VU in Amsterdam en de Theologische Universiteit Utrecht. Volgende week is de Palestijns-Nederlandse presentator en journalist Kefah Allush te gast.
Coen Verbraak staat met betrokkenen stil bij het conflict - Luister terug
7 oktober 2023, voor de één zal het nog altijd als de dag van gisteren voelen, voor de ander alweer als een eeuwigheid geleden. Deze week staat Coen Verbraak in De Publieke Tribune, samen met betrokkenen, stil bij de dag dat het Israëlisch-Palestijns conflict in een geweldsspiraal terechtkwam, waar één jaar later maar geen einde aan lijkt te komen.
Wallet & Van Weezel over de joodse wereld - Luister de podcast
Opiniemaker en journalist Natascha van Weezel en hoogleraar Joodse studies Bart Wallet in gesprek over wat er leeft in en rondom de joodse wereld. Een podcast over actualiteit en geschiedenis van het jodendom.