
De Jortcast
Luister

Over deze podcast
In deze serie podcasts biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.
Categorie
Actualiteiten
Afleveringen
- Nieuw
za 22 maart
dr Kelder en Co - 22 maart - klagende gedetineerden, middenmoot, ASML, hoop
Dit is de gehele uitzending van dr Kelder en Co van zaterdag 22 maart, op de dag van de anti-racisme demonstratie. Daarom een programma over activisme en hoop. We bellen met Kamerlid Ulysse Ellian van de VVD over de klagende gedetineerde. René Cuperus (van Clingendael) legt uit waar de Nederlandse middenmoot is gebleven. Onze jonge dr. Susanne van der Velden ontrafelt het succes van ASML. En dr. Joke Hermsen heeft een boek geschreven getiteld 'Tijd is Hoop' en legt uit wat hoop is.
- Nieuw
vr 21 maart
#885 - Een advies voor de dictator
Hoe communiceert Trump en wat bedoelt Poetin bij deze onderhandelingen over het staakt-het-vuren? Jort Kelder vraagt het prof. dr. Rens Vliegenthart, gespecialiseerd in politieke communicatie en dr. Nicolaas Kraft van Ermel, Rusland- en OekraÏne-expert
- Nieuw
do 20 maart
#884 - Waarom Poetin geen vrede wil
De Amerikanen en Britten zetten zich in voor een staakt-het-vuren, maar Poetin heeft nog niet bij het kruisje getekend. Ook Zelensky beweert dat de Russische president geen vrede wil. Welke strategie verschuilt zich achter die weigering? En hoe reageren de Russische media en de bevolking op de voortslepende oorlog? Zagen er al potentiële opvolgers aan de stoelpoten van de moderne tsaar? Jort Kelder vraagt het dr. Nicolaas Kraft van Ermel van de Rijksuniversiteit Groningen, die is gespecialiseerd in de contemporaine geschiedenis van Rusland én Oekraïne.
- Nieuw
di 18 maart
#883 - "Nee, het zijn geen eurobonds"
Hoe kun je in de politiek draaien zonder de kiezer te verliezen? Afgelopen week was er een sterk staaltje Haags gekonkel bij het overleg over de financiering van ReArm Europe (800 miljard). Drie van de vier coalitiepartijen wilden dat niet via de zogenaamde eurobonds, maar uiteindelijk werd er toch een consensus bereikt. Hoe werkt dat spinnen? Jort Kelder vraagt het prof. dr. Rens Vliegenthart, hoogleraar en leerstoelhouder Strategische Communicatie aan de Wageningen Universiteit.
za 15 maart
dr Kelder en Co - 15 maart - DOGE in NL, Haagse crisissfeer, dialect & Poetin
Dit is de gehel uitzending van dr Kelder en Co waar Jort Kelder belt met Joost Eerdmans (JA21) die de Nederlandse Elon Musk wil zijn en ook een DOGE project hier wil. Prof. dr. Rens Vliegenthart is gespecialiseerd in politieke communicatie en analyseert onze brandjes van afgelopen week in Den Haag. Was er echt sprake van een crisisoverleg? De jonge dr. Raoul Buurke heeft onderzoek gedaan naar ons Friese en Nedersaksische dialecten. En tot slot is dr. Nicolaas Kraft van Ermel aan het woord over de huidige situatie in Rusland, nu er gesproken wordt over een mogelijk staakt-het-vuren. Wat wil Poetin eigenlijk?
vr 14 maart
#882 - Iedereen blijft Europese wijn drinken
In deze Jortcast proberen we de sterke kant van Europa bloot te leggen en legt prof. dr. Bastiaan van Apeldoorn uit waarom we ons toch meer moeten focussen op China ipv op de VS. Moeten we als Europa Oekraïne symbolisch cadeau doen aan die Amerikanen zodat het land wel bescherming geniet van Donald Trump? Of kunnen wij het ook? Dr. Lieke Stelling kijkt minder naar de herbewapening en de economische cijfers en zoomt uit. Ze accentueert onze Europese waarden via onze cultuur van bijvoorbeeld de eeuwenoude literatuur.
do 13 maart
#881 - Europeanen: arrogante klootzakken of stijlvolle cultuurdragers?
Het is uit tussen Amerika en Europa. Met het nodige liefdesverdriet stellen we onszelf daarom de vraag: wat moeten wij zonder ons grote culturele voorbeeld? Wie wijst ons de weg na decennialang gedwee de Amerikanen gevolgd te hebben? En hebben wij Europeanen genoeg eigen cultuur om op terug te vallen? Te gast is dr. Lieke Stelling, universitair hoofddocent Engelse letterkunde aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in concepties van Europese identiteit.
di 11 maart
#880 - Einde van de globalisering
We gaan veel geld betalen voor de tarievenoorlog waar Donald Trump mee dreigt. Wat betekent dit voor onze globale economie? Springen de Chinezen in een vacuüm nu Europa en de VS met elkaar ruziën? Of wordt dit werkelijk de Golden Age van de Amerikanen nu ze de havens in China snel opkopen? Jort Kelder vraagt het prof. dr. Bastiaan van Apeldoorn, politicoloog en gespecialiseerd in Global Political Economy and Geopolitics, verbonden aan de VU. Opiniestuk van Van Apeldoorn in de Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-laat-de-eu-vooral-vasthouden-aan-wat-donald-trump-afbreekt~bc4f84bf/ Video van New York Times over Trump en zijn chaos: https://www.tiktok.com/@nytopinion/video/7467635373808651551?_r=1&_t=ZN-8uTu1PzKOxS
za 8 maart
dr Kelder en Co - 8 maart - VS: universiteiten, tarieven, leger en cultuur
Dit is de gehele de uitzending van dr Kelder en Co waar Jort Kelder belt met Suzanne Kröger van PvdA/GL die wil dat we klimaatwetenschappers in de VS helpen. Prof. dr. Bastiaan van Apeldoorn, politicoloog en gespecialiseerd in de geopolitiek legt het doel van de tarievenoorlog van Trump uit. Jonge dr. Bram Spoor heeft onderzoek gedaan naar de inlichtingdiensten (van defensie), onder andere in Oekraïne. En dr. Lieke Stelling legt uit wat onze Europese cultuur is.
vr 7 maart
#879 - Poetin luistert alleen naar macht
Nu de relatie tussen Trump en Zelensky tot een nulpunt is gedaald na een desastreuze persconferentie in het Witte Huis en de VS heeft aangegeven niet langer de beschermheer van Europa te willen zijn, wordt het tijd dat we onze eigen militaire broekriem aan gaan halen. Na een week van overleg met EU-landen en aangrenzende landen als Canada en Turkije is het duidelijk dat we honderden mniljarden extra gaan investeren. Maar is een ‘Europees XL-leger’ überhaupt wel mogelijk? Wat is de staat van onze manschappen en welke tanks hebben we? Te gast is prof. dr. Han Bouwmeester, hoogleraar Militair-Operationele Wetenschappen bij de Nederlandse Defensie Academie.
do 6 maart
#878 - Nederlandse films: trots of flops?
Waarom doen onze Nederlandse films het internationaal niet goed? En woedt er sinds het aantreden van Trump een cultuurstrijd in Washington? Hollywood is vaak goed voor zo'n driekwart van de Nederlandse bioscoopcijfers, in 2024 was dat maar 66 procent. Is de invloed van Amerikaanse films tanende? Te gast is dr. Peter Verstraten, universitair docent filmstudies aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in Nederlandse naoorlogse films.
di 4 maart
#877 - Kan Europa zich verdedigen zonder de VS?
De persconferentie tussen Zelensky en Trump die eindigde in een knallende ruzie, schokte de wereld. De grote vraag is nu: hoe verder met de verdediging van Oekraïne en ons eigen Europa? Jort Kelder vraagt het prof. dr. Han Bouwmeester, hoogleraar militair-operationele wetenschappen bij de Faculteit Militaire Wetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie.