
Alledaagse Vragen
Luister

Over deze podcast
Vraag jij je af of huisdieren allergisch kunnen zijn voor mensen? Of of de koning vervolgd kan worden voor het plegen van een moord? Luister dan naar Alledaagse Vragen! Elke werkdag beantwoorden we één van jouw alledaagse vragen. De vragen die jij bedenkt in de
Categorie
Actualiteiten
Afleveringen
- Nieuw
vandaag
#123 - Heeft een boycot echt zin? (S07)
Een heleboel merken, bedrijven en producten worden op dit moment geboycot. Het gevoel van medeplichtigheid aan mensenrechtenschendingen zorgt ervoor dat mensen van bepaalde producten af willen blijven. Maar heeft het nou echt zin als jij dat ene blikje drinken laat staan in het kader van een boycot? We bellen erover met Nicole Hollenberg, zij is voorzitter Stichting DocP die de BDS-campagne voert in Nederland. Ook bespreken we beroemde boycotts uit de gescheidenis met Peter van Dam, hij is hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de UVA.
- Nieuw
gisteren
#122 - Waarom is computertaal in 1-en en 0-en? (S07)
We klikken, swipen en streamen onszelf een ongeluk. Onze computers maken overuren – en doen dat blijkbaar op 1-en en 0-en. Maar hoe werkt dat eigenlijk? We duiken in deze computermaterie met wiskundedocent Ruben Ras en onderzoeker bij het Centrum Wiskunde en Informatica, Steven Pemberton.
- Nieuw
wo 18 juni
#121 - Waarom vervagen kleuren in de zon? (S07)
Als je je boek een hele tijd in de vensterbank laat liggen, is de kans best aanwezig dat de kleuren op de kaft vervagen door het zonlicht. Maar hoe zit dat precies? We bellen erover met Nicole van der Sterren, conserveringsadviseur en papierrestaurator bij de KB (Nationale Bibliotheek) en sterrenkundige Vincent Icke.
- Nieuw
di 17 juni
#120 - Wat is de manosphere? (S07)
Misschien heb je de term manosphere de laatste tijd vaker voorbij zien komen op social media. Door onder andere de serie Adolesence laait er wederom een discussie op rondom ‘manfluencers’ zoals Andrew Tate. Maar wat is de Manosphere nou precies? Dat vertelt Djoeke Ardon, Projectleider en onderzoeker bij KIS Movisie, Kennisinstituut voor sociale vraagstukken aan je!
- Nieuw
ma 16 juni
#119 - Wat is het nut van protesteren? (S07)
De laatste tijd zijn er enorm veel protesten in Nederland. Maar toch zijn er heel veel Nederlanders die het idee hebben dat protesteren eigenlijk helemaal geen nut heeft. Is dat ook echt zo? Of kan je wel zeker een verschil maken als je ook op het Malieveld gaat staan? Dat legt Jacqueline van Stekelenburg, hoogleraar Sociale verandering en conflict aan de Vrije Universiteit Amsterdam, aan je uit.
vr 13 juni
#118 - Is richtingsgevoel een mindset? (S07)
Sommige mensen zeggen dat ze geen enkel richtingsgevoel hebben. Maar is dit echt zo of heb je dat jezelf gewoon aangepraat? En zijn mannen nou echt beter in het vinden van de weg? Dat leggen Ineke van der Ham, professor in Technische Innovaties in de Neuropsychologie en Ornitholoog Jente Ottenburghs aan je uit!
do 12 juni
#117 - Waarom staat de muziek bij concerten zo hard? (S07)
Je kent het misschien wel... Je bent bij een concert en de muziek staat zoooo hard dat je wel gehoorbescherming moet dragen om niet helemaal gek te worden. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Dat leggen Erik Jan Dodd van 013 en geluidstechnicus Arjan de Vree aan je uit.
wo 11 juni
#116 - Waar komen de groep 8 musicals toch vandaan? (S07)
Bijna elke school heeft de afscheidsmusical-traditie. Maar waarom voeren de achtste groepers zo'n prachtige show op aan het einde van schooljaar?
di 10 juni
#115 - Wie betaalt het wachtgeld van de vertrekkende kabinetsleden? (S07)
De PVV is klaar met het kabinet en heeft ontslag genomen. Daarom zullen zij wachtgeld ontvangen. Maar wie betaalt dat wachtgeld eigenlijk? Dat legt hoogleraar Barend Barentsen aan je uit. Daarnaast vertelt onderzoeker bij het centrum voor parlementaire geschiedenis, Johan van Merriënboer, over de controversie van het wachtgeld.
ma 9 juni
#114 - Herhaling: Gaat het kabinet wel eens op teamuitje? (S07)
In verband met tweede pinksterdag een herhaling. Het kabinet is gevallen en daarom even een throwback naar vorig jaar. Bij veel bedrijven moet je er namelijk aan geloven: een teambuildingsuitje. Goed voor de sfeer én de roddels voor bij het koffieautomaat. Maar doet het Kabinet dat ook? En zou dat helpen voor de sfeer? Politiek verslaggever Anna Plaisier legt het aan je uit!
vr 6 juni
#113 - Wie bepaalt de houdbaarheidsdatum bij producten? (S07)
Rijst kun je wel tot 5 jaar lang bewaren en ook koffie blijft heel lang goed. Maar wie bepaalt nou eigenlijk die houdbaarheidsdatum? En hoe bepalen ze dat? Dat leggen voedingswetenschapper Jacob Seidell en evensmiddelentechnoloog Tiny van Boekel aan je uit!
do 5 juni
#112 - Wie is de leider van een zwerm vogels? (S07)
Soms zie je opeens een gigantische zwerm aan vogels voorbij trekken. Ze bewegen als een organisch geheel maar wie is eigenlijk de leider van het geheel?