
Alledaagse Vragen
Luister

Over deze podcast
Vraag jij je af of huisdieren allergisch kunnen zijn voor mensen? Of of de koning vervolgd kan worden voor het plegen van een moord? Luister dan naar Alledaagse Vragen! Elke werkdag beantwoorden we één van jouw alledaagse vragen. De vragen die jij bedenkt in de
Categorie
Actualiteiten
Afleveringen
- Nieuw
gisteren
#53 - Waarom zie je de maan soms (ook) overdag? (S07)
De maan is voor de nacht, en de zon is voor de dag. Toch? Nou, niet helemaal want soms, als je er op let, zie je de maan ook overdag. Maar hoe zit dat precies? Dat hebben we gevraagd aan Govert Schilling, wetenschapsjournalist.
- Nieuw
do 13 maart
#52 - Waarom begint de Ramadan elk jaar op een andere datum? (S07)
De ramadan begint elk jaar op een andere datum. Maar hoe kan dat eigenlijk? Dat leggen docent islamstudies Razi Quadir en Dr. Rob van Gent van de Universiteit Utrecht (departement wiskunde) je uit.
- Nieuw
wo 12 maart
#51 - Waarom zie je jezelf omgekeerd in een lepel? (S07)
Als je kijkt naar de holle kant van een lepel, dan zie je jezelf omgekeerd. Maar hoe kan dat eigenlijk? Dat legt natuurkundige Julia Cramer aan je uit!
- Nieuw
di 11 maart
#50 - Waarom hebben steeds meer mensen hooikoorts? (S07)
Steeds meer mensen hebben last van hooikoorst. In Nederland zijn er zo'n 15 tot 20% van de mensen die regelmatig moeten niezen omdat er flink wat pollen door de lucht vliegen. Maar hoe kan dat? Dat legt bio-informaticus Nemi Dorst aan je uit. En Sonne Copijn van Bee Foundation legt aan je uit waarom je honing van je lokale imker moet eten om de hooikoorts verdraagzamer te maken.
- Nieuw
ma 10 maart
#49 - Waarom bloeien sneeuwklokjes in de winter? (S07)
Sneeuwklokjes zijn een van de weinige bloemetjes die groeien in de winter. Maar waarom zijn deze kleine bloemetjes er eigenlijk al zo vroeg bij? En waarom bloeit de cactusbloem juist alleen snachts? Dat hoor je van bioloog Geert-Jan Roebers en Botanicus Rogier van Vugt.
vr 7 maart
#48 - Waarom is kaas geel? (S07)
Bij het ontbijt, voor de lunch of in de fondue. Wij Nederlanders eten jaarlijks kilo’s kaas. Maar waarom is kaas eigenlijk geel, terwijl melk wit is. Dat hoor je van kaaskoningin en kaasexpert Betty Koster en kunst- en wetenschapshistoricus Marieke Hendriksen van NL-Lab.
do 6 maart
#47 - Wie wordt de baas van het Europese leger? (S07)
Er wordt veel gepraat over of er een Europees leger komt. Maar wie wordt dan eigenlijk de baas van dit leger? Deze aflevering hoor je europarlementariër Reinier van Lanschot, Mart de Kruif en Patrick Bolder.
wo 5 maart
#46 - Waarom eten we geen hanenvlees? (S07)
Er worden net zoveel haantjes als hennetjes geboren. Maar waarom eten we eigenlijk geen hanenvlees? Om dat kippenmysterie uit te zoeken belde we met Ruud Zanders van Kipster en zerowaste chefkok Nel Schellekens. Een ode aan de haan!
di 4 maart
#45 - Waarom draagt men eigenlijk een stropdas? (en Trump zo'n grote rooie?) (S07)
Heb je de stropdas van Trump gezien? Die is groot, rood en heel erg lang. Maar waarom dragen we eigenlijk stropdassen? Dat leggen professor en directeur bij het Amsterdam Mode Institute José Teunissen en Dennis van Egmond van de stropdassenwinkel El Cravatte aan je uit.
ma 3 maart
#44 - Waar komen al die uitdrukkingen met petten en hoeden vandaan? (S07)
Misschien gaat deze vraag je boven de pet? Of zet jij liever je pet er voor af? In Nederland zijn er heel veel uitdrukkingen waar een pet een hoofdrol in speelt. Maar hoe zit dat precies? En wat is de functie van een hoge hoed? Dat leggen historicus Girbe Buist en Edwin Knokkel van de Museumfabrienk aan je uit!
vr 28 februari
#43 - Kun je iemand vermoorden met Staying Alive tijdens een reanimatie? (S07)
Je hoort altijd dat Staying Alive het beste nummer voor een reanimatie. Maar... het Rode Kruis zegt dat je met dat nummer moet uitkijken voordat het fout gaat. Maar waarom eigenlijk? Dat legt Jeanette Heerschop van het Rode Kruis aan je uit! En wat maakt nou een perfect lied om op te reanimeren? Dave Krajenbrink van de Hartstichting legt het aan je uit!
do 27 februari
#42 - Hoe ziet een oorlog in de ruimte eruit? (S07)
In het nieuws wordt er regelmatig gesproken over dat er een oorlog in de ruimte kan uitbreken. Maar hoe ziet een oorlog in outer space er dan uit? Komen we terecht in een soort star wars met laserpistolen en ruimtevaartschepen? Of zit dat wel even anders? Philippe Schoonejans, directeur van Space Expo, legt het aan je uit.