
Vroeg!
Luister

Over deze podcast
Elke werkdag tussen 5 en 6 uur start BNNVARA de dag met Vroeg!. In dit nieuwe NPO Radio 1 programma verdiepen Merel Wielaert en Jan van Poppel zich in de belangrijkste nieuwsonderwerpen en nodigen ze elke dag één gast uit die de luisteraars bijpraat over
Categorie
Radio gemist
Afleveringen
- Nieuw
vandaag
18-03: Rwanda, een land met twee gezichten
Deze ochtend duiken we dieper in het Afrikaanse land Rwanda. In het land vond 30 jaar geleden een genocide plaats, waarbij minstens 800.000 doden vielen... maar tegenwoordig lijkt het land een stabiele factor te zijn op het Afrikaanse continent, met grote sportevenementen en veel buitenlandse investeerders. Tegelijkertijd is het land verwikkeld in een gewelddadige strijd in Congo, onderhoudt het daar banden met rebellengroep M23 en verbrak het gistermiddag de diplomatieke banden met oud-kolonisator België. De vraag: Wat speelt er allemaal in dit land? Jan praat erover met onderzoeksjournalist Anneke Verbraeken!
- Nieuw
gisteren
17-03: Asielrecht onder druk
Het asielrecht staat onder druk. De asielplannen van minister Faber zullen naar verwachting voor extra werk voor asielrechtadvocaten zorgen, terwijl er tegelijkertijd wordt bezuinigd en er grote tekorten zijn binnen de asielrechtadvocatuur. David ging in gesprek met asielrechtadvocaat Vivian Oliana over de staat van het asielrecht in Nederland.
- Nieuw
vr 14 maart
14-03: Waarom komt Trump met al die decreten?
In de Verenigde Staten dreigt een zogenaamde "shutdown" omdat de begroting niet rondkomt. De deadline is vandaag! En als die begroting niet rondkomt moet een groot aantal ambtenaren in Amerika het werk neerleggen, wat leidt tot grote verstoringen in het functioneren van de overheid. De shutdown is het gevolg van een enorme hoeveelheid politieke chaos sinds het aantreden van Donald Trump als president. Hoe dragen de presidentiële decreten die elkaar in rap tempo opvolgen bij aan die politieke chaos? En zit hier een groter plan achter? Dat en meer bespreekt Jan met Amerikakenner Kenneth Manusama.
- Nieuw
do 13 maart
13-03: Einde oorlog Soedan nog lang niet in zicht
Al bijna twee jaar vechten rivaliserende milities een gewelddadige strijd uit in Soedan, met catastrofale gevolgen voor de bevolking. Verkrachting als oorlogswapen, hongersnood en een groeiende internationale betrokkenheid maken een einde aan de oorlog nog lang niet in zicht. Waarom horen we hier zo weinig over? En wat is er precies aan de hand? Te gast: directeur en oprichter Lighthouse reports en journalist - Klaas van Dijken.
- Nieuw
wo 12 maart
12-03: Nog steeds geen wettelijke regeling voor meerouderschap
Een wettelijke regeling voor meeroudergezinnen, dat zit er voorlopig nog niet in. Het kabinet zet namelijk een streep door mogelijke wettelijke regelingen voor meerouderschap. Al in 2016 werd bekend, doormiddel van onderzoek van een staatscommissie, dat meerouderschap in het belang van het kind kan zijn. Toch wil staatssecretaris Rechtsbescherming Teun Struycken er niet aan beginnen. Wat is de impact daarvan op deze gezinnen? En wat is dat eigenlijk, meerouderschap? Te gast: Eke Krijnen, schrijver van het boek 'Een echte Ouder'.
di 11 maart
11-03: Een brede linkse partij, hoe ziet die eruit?
Alles lijkt erop dat de samenwerking tussen GroenLinks en PvdA niet meer stuk kan. De volgende stap: een nieuwe partij vormen. Maar waarom nemen ze die stap niet? Het duurt Actiegroep RoodGroen allemaal veel te lang en zij zien liever vandaag dan morgen dat GroenLinks-PvdA een nieuwe linkse partij gaan beginnen. Hoe dat er uit moet gaan zien, bespreekt Jan deze ochtend met RoodGroen-woordvoerder Frank van de Wolde!
ma 10 maart
10-03 Fascisme: een term uit het verleden of terug van weggeweest?
Films als Starwars en de Lion King, volgens onze gast films die je goed kan bekijken om te zien hoe fascisme werkt. Hij gebruikt ze dan ook graag tijdens lezingen om het gesprek te openen. Hoe dat zit hoor je natuurlijk in deze uitzending. Maar zouden we fascisme nog herkennen als het zich voordoet in de echte wereld? En is er sprake van fascisme in onze politiek vandaag of is het toch een beladen, gevaarlijke politieke stroming uit het verleden? Te gast: Gepromoveerd historicus en schrijver van het boek ‘Fascisme’, Daniël Knegt
vr 7 maart
07-03: Vrouwen in de politiek, waar zijn ze?
Het gros van de politieke wereldleiders op het moment is man. En om nou te zeggen dat dat goed gaat, dat is overdreven. Daarom gaat Jan deze ochtend, samen met drie voorzitters van politieke jongerenpartijen vrouwelijke politici onder de aandacht brengen. In de hoop dat zij het tij kunnen keren. Te gast zijn Eva Brandemann van Jong Sociaal Contract, Minne van der Mast van Dwars en Frouke van Dam van de Jonge Democraten.
do 6 maart
06-03 The Coalition of the Willing
Sinds Trump, Poetin en Zelensky het hebben over een mogelijke vrede lijkt Europa buitenspel gezet. Daar lijkt ons continent klaar mee te zijn. Daarom is er vandaag een extra EU-top in Brussel. Niet elk Europees land schuift echter aan. Waar gaan ze het over hebben? En wat kan Europa nog doen om een antwoord te bieden op de huidige situatie? Te gast: Onderzoeksjournalist, Robert van der Noordaa
di 4 maart
04-03 De Jonge Klimaatbeweging komt zelf met jongerenakkoord
Wil het kabinet de klimaatdoelen halen, dan moeten ze keihard aan de bak. Het Planbureau voor de Leefomgeving meldde eind oktober al dat de kans minder dan 5% is dat Nederland de klimaatdoelen haalt. De coalitie zit niet te wachten op een aanvullend klimaatbeleid van minister Hermans. Maar dat is wel nodig als ze hun eigen hoofdlijnenakkoord willen waarmaken. Daarin staat dat ze 55% minder CO2-uitstoot in 2030 willen realiseren. Voor De Jonge Klimaatbeweging is de maat vol en is het tijd voor actie. Zij overhandigen vandaag het Jongerenakkoord aan de Tweede Kamer. Wat staat daar in? En nog belangrijker, gaat de politiek er wat mee doen? Te gast: voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, Dieuwertje Wallaart!
ma 3 maart
03-03 Oscars: de prijzen, maar ook de politiek speelt een hoofdrol
De Oscars, elk jaar weer een feestje voor Hollywood. Maar kritiek is er ook voldoende: politieke inmenging, favouritism en een stap terug in de tijd. Wie sleepten de gouden beeldjes in de wacht? En is dat terecht of niet? Te gast: Oscar-waardig filmpanel, bestaande uit Rabia Sitabi en Hugo Emmerzael
vr 28 februari
28-02: De waarde van Palestijnse literatuur
Op 13 oktober 2023, een week na het begin van de oorlog in de Gazastrook, doet de Palestijnse journalist Sami al-Ajrami de deur van zijn huis in Gaza op slot. Als journalist heeft hij al veel oorlogen in zijn thuisland meegemaakt, maar nu moet hij alles achterlaten. Een half jaar lang schrijft hij zijn herinneringen, ervaringen en observaties op, en nu is er een boek: 'De Sleutels van Het Huis'. Hoe is het leven van al-Ajrami en Gazanen veranderd? En hoe vinden literatuur en journalistiek uit Gaza na 7 oktober nog hun stem? Jan praat erover met Judith Naeff, Universitair Docent Culturen van het Midden-Oosten en mede-hoofdredacteur van tijdschrift ZemZem.