Mentale gezondheid
Ontdek inspirerende tips en persoonlijke verhalen die je kijk op mentale gezondheid kunnen verrijken en ondersteunen. Samen werken we aan meer openheid en begrip.
Alledaagse tips
Zo kan je je geluksgevoel beïnvloeden - Naar NPO Kennis
Geluk is lastig te meten. Toch zijn er wel allerlei zaken waar je lichaam geluksstofjes van gaat aanmaken. Bij NPO Kennis ontdek je meer over allerlei zaken die een positief effect kunnen hebben op je geluksgevoel.
Start je week met een positieve peptalk van Lotte - Luister de podcast
Lotte helpt je met stress, zelfliefde, ADHD en alle andere problemen in het dagelijks leven. Haar voicemail staat vol vragen en die worden allemaal beantwoord door ze eens lekker Rotterdams te relativeren. Met Lotte's hotline in je oren loop je weer lachend over straat.
De Checkers tool: Hoe help je iemand die niet lekker in zijn vel zit? - Naar de tool
Iemand helpen die niet lekker in z'n vel zit kan lastig zijn. Met De Checkers tool ontdek en oefen je hoe je een jongere in je omgeving kunt helpen.
Een momentje voor jezelf met klassieke muziek - Luister de podcast
Talloze afspraken, telefoontjes, appjes, mails... In de drukte, haast en hectiek van het dagelijks leven is het goed af en toe even stil te staan. Pas op de plaats, rustig ademhalen en tot jezelf komen. En daar gaat Kalm met Klassiek je bij helpen!
Persoonlijke verhalen
Zwart gat: emotionele gevolgen van interlandelijke adoptie - Luister de podcast
Het gevoel van een Zwart gat in je borst, dat is hoe Sharid Alles (India, 1980) en Eva Cleven (Israël, 1986) geadopteerd zijn omschrijven. Kun je ooit van dat gevoel afkomen? Ze praten met andere geadopteerden over wel of niet zoeken naar biologische familie.
Spot on: to empower women! - Naar Spot On
Spot On biedt een platform aan vrouwen die op zoek zijn naar herkenning en erkenning. Vrijheid om een hoofddoek te dragen, feminisme, vrouwen werkzaam in een mannenwereld, toxic relationships, self love en bodypositivity: het wordt allemaal besproken door vrouwen voor vrouwen.
S10 vertelt openhartig over haar mentale gezondheid - Kijk op NPO Start
We kennen Stien den Hollander allemaal als S10 en van haar deelname aan het Eurovisie Songfestival. Maar wie is het meisje áchter de muziek? In S10 - dat het goed blijft gaat met mij vertelt ze openhartig over haar liefde voor muziek, de druk van de media en haar mentale problemen.
Intieme gesprekken tussen therapeut en cliënt - Kijk op NPO Start
Vijf therapeuten, met allemaal hun eigen expertise, geven ons een kijkje in hun spreekkamer in Therapie. Daar bespreken ze trauma, angst, psychose en seks- en drankproblemen. Echte sessies, waarin de cliënten in hun ziel laten kijken, maar omwille van hun privacy buiten beeld blijven.
Coos en de colafles: wanneer een 'grap' je tekent voor het leven - Naar 2Doc.nl
Als Coos 13 is en met zijn vrienden zit te blowen gaat hij out en komt even later bij met een colafles in z'n kont. Grapje van z'n vrienden. Het incident blijft hem jarenlang achtervolgen. In Coos en de colafles zie je hoe hij, 25 jaar later, zijn vrienden van toen confronteert met zijn pijn.
Dionne Slagter onderzoekt de wereld van ADHD-medicatie - Kijk op NPO Start
Dionne kreeg tien jaar geleden de diagnose ADD en gebruikt sindsdien Ritalin. Ze is benieuwd wie ze zou zijn zonder haar medicijnen. In Moordpillen? spreekt ze met lotgenoten, studenten, wetenschappers en artsen. Kan het ook anders? En hoe dan?
Leven met een bipolaire stoornis - Kijk op NPO Start
Jöran heeft een bipolaire stoornis, dit maakt hem kwetsbaar voor depressies, manieën, en psychoses. Hij kan er op het moment goed mee leven, maar dat is in het verleden wel anders geweest. In Wanneer waan werkelijkheid wordt gaat hij in gesprek met de mensen die samen met hem hebben geleden onder zijn stoornis.
De impact van anticonceptie op lichaam en geest - Kijk op NPO Start
In Hormonaal worden de ervaringen van drie verschillende vrouwen met hormonale anticonceptie verweven tot één collectief stuk, waarin de radicale effecten van hormonen op de hersenen en het lichaam worden onderzocht.
Lees ook het interview met documentairemaker Pien van Grinsven: "We moeten veel meer praten over hormonale anticonceptie".
Aysegül leert blind te zijn - Kijk op NPO Start
Aysegül is slechtziend, maar heeft altijd overal aan meegedaan. De ontkenning van haar beperking zorgt voor hoofdpijn, vermoeidheid en depressieve gevoelens. In Dit is hoe ik het zie schrijft ze zich in bij een zorginstelling voor mensen met een visuele beperking waar ze leert om blind te zijn.
Train je optimisme
Erik Scherder op zoek naar hoop en optimisme in sombere tijden - Kijk op NPO Start
In een tijd waarin de crises over elkaar heen buitelen en we ons somberder voelen dan ooit, bekijkt en onderzoekt Erik Scherder en het nut van optimisme het fenomeen optimisme van alle kanten. Zijn optimisten heel naïef? Is een pessimistische kijk op het leven niet veel realistischer?
Nieuw seizoen: Wie redt Wilbert (en de rest van de mensheid)? - Luister de podcast
De pessimistische en met depressies worstelende wereldverbeteraar Wilbert wordt wekelijks geconfronteerd met een optimistische gast. De gasten bieden Wilbert troost, hoop én een concrete opdracht mee die hij moet uitvoeren. Vindt hij een manier om zijn somberte een halt toe te roepen?
Eerste hulp bij mentale gezondheid
Hoe houd je je staande in een wereld met hoge verwachtingen? - Naar kro-ncrv.nl
Veel jongeren ervaren grote druk om aan hun eigen verwachtingen en die uit hun omgeving te kunnen voldoen. Op school of studie, op social media, in hun sociale leven met vrienden en familie. Het journalistieke dossier Druk! houdt de vinger aan de pols van jongeren. Hoe kunnen we met elkaar de druk verlichten?
Heeft generatie Z het echt zo zwaar of stellen ze zich aan? - Kijk op NPO3.nl
Gen-Z'ers, oftewel jongeren geboren tussen 1995 en 2010, kunnen volgens de oudere generatie nergens tegen en zijn overgevoelig. Maar is dat ook echt zo? Pointer Checkt zocht het uit.
Maakt een 'goddelijk lichaam' écht gelukkig? - Kijk op NPO Start
De docuserie Het goddelijke lichaam volgt diverse jongeren met een drang naar perfectie. Op verschillende manieren zijn ze heel geobsedeerd bezig met lichaam, voeding en fit zijn. Maar maakt dat écht gelukkig zoals op sociale media lijkt?
Kronkels in de bovenkamer - Kijk op NPO3.nl
Raïsha en Sahil duiken samen met experts in de wereld van mentale gezondheid en zoeken verschillende jongeren op die kampen met De bovenkamer. Ze ontdekken wat een worsteling het leven kan zijn als je bijvoorbeeld ADHD, burn out of een paniekstoornis hebt.
Leef je in
Met deze 8D-podcast kruip je even in het hoofd van anderen - Luister de podcast
Wat nou als je voor héél even in het hoofd van een ander kan kruipen? In In het hoofd van hoor je het geluid van alle kanten op je afkomen. Zo ervaar je hoe het is om autisme, een psychose of ADHD te hebben.
10 documentaires over psychische aandoeningen - Naar 2Doc.nl
De psyche is een complex doolhof. 2Doc.nl zet 10 documentaires voor je op een rij die diepgaande inzichten geven in de psychologie, om je wegwijs te maken in bijzondere kronkels die onze hersenen kunnen maken.
Burn-out in beeld - Naar 2Doc.nl
Stress, spanning en compleet ‘opgebrand’ zijn: 2Doc.nl selecteerde boeiende documentaires, audioverhalen en artikelen die je raken, je blik verruimen of inzicht geven in een burn-out.
Waarom hebben we last van prestatiedruk? - Naar NPO Kennis
Prestatiedruk is de druk die je voelt om aan bepaalde normen te voldoen. Bijna 70% van de jongeren ervaart prestatiedruk en heeft klachten als stress, slapeloosheid en depressieve gevoelens. In deze story van NPO Kennis zie je hoe dat komt.
De angstpodcast - Luister de podcast
In de Angstpodcast praten wetenschappers en angstigen over wat angst nu precies is, waar de grens tussen 'normale' en 'abnormale' angsten ligt, en of angst misschien ook om te buigen is tot een positieve kracht.
Inspiratie
"Ik maakte een week lang praatjes met onbekenden" - Lees artikel
Van de supermarkt tot de trein: steeds meer openbare ruimtes zijn ingericht op efficiëntie in plaats van contact. Zijn we verleerd om een gesprek met een onbekende aan te knopen? En wat gebeurt er als je die gesprekken juist wél opzoekt?
Laat je inspireren door het kloosterleven - Luister de podcast
Laat je inspireren door een levenslange zoektocht naar een zinvol leven en vind rust in de hectiek van het moderne bestaan. In de Kloostercast onderzoeken kloosterlingen actuele thema’s als verlangen, armoede en mentale gezondheid en laten ze zien dat de eeuwenoude kloosterkennis verrassend actueel is.
Mensen met burn-out herstellen op zorgboerderij - Kijk op NPO Start
In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen last van burn-outklachten. In Out of Office volgt Joris Linssen vijf mensen die een nieuwe start willen en herstellen op een zorgboerderij. Ze worden bijgestaan door hulpboeren met een verstandelijke beperking. De twee groepen leren van elkaar en van elkaars talenten.
Biohacking: wat is deze trend om je gezondheid te optimaliseren? - Kijk op NPO Start
Van levend begraven worden tot balanceren op een loopplank vanuit een wolkenkrabber: hierdoor zou je kunnen leren om je lichaam en geest de baas te zijn. In The Biohack Project krijgen BN'ers tools en technieken voor betere stressbeheersing, focus en ontspanning.
Levenseinde en rouw
Worden mensen met ernstig psychisch lijden gehoord door hun artsen? - Kijk op NPO Start
Zes mensen, die de regie over hun eigen levenseinde willen, werden twee jaar lang gevolgd in hun laatste jaren, maanden, weken, dagen en zelfs uren. Zij gingen allemaal voor 'Een goede dood'.
Het euthanasietraject van Karo - Naar HUMAN.nl
Karo (29) is uitbehandeld. Haar psychisch lijden is uitzichtloos en ondraaglijk, verder leven wil ze niet meer. Karo wil goed dood volgt haar in de laatste maanden richting haar zelfgekozen dood. Filmmaker Xena Maria Evers laat zien waarom Karo het belangrijk vindt om afscheid te nemen en dingen voor de laatste keer te doen.
Spoken word over culturele identiteit en intergenerationeel trauma - Kijk op NPO Start
In Mijn Moeder wil niet meer leven gaat spoken word-artiest Lev Avitan, zoon van een Joodse moeder en Islamitische vader, een fictief gesprek aan met zijn overleden moeder. Daarbij bevraagt hij zijn twijfelachtige plek als iemand met migratieachtergrond in de Nederlandse samenleving.
Wat gebeurt er als je rouwt? - Naar NPO Kennis
De dood van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis die je leven totaal op z’n kop kan zetten. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, rouwen? Wat gebeurt er met je lichaam en hoelang duurt zo’n rouwproces? NPO Kennis legt het uit in deze video.
Hulp en advies
Heb jij gedachten aan zelfdoding?
Ga dan naar www.113.nl om anoniem te chatten of bel 0900-0113.
Mentale problemen
Ervaar je mentale problemen, loop je vast, maak je je zorgen om iemand of heb je problemen met anderen? Ga dan naar www.mindkorrelatie.nl om anoniem te chatten of bel 0900-1450.