Stel, je werpt een blik in een potje groente en er kijkt ineens iets terug. In de Verenigde Staten is dat geen geoorloofde reden om te klagen.
De Food and Drug Administration heeft speciale regelgeving voor het aantal ‘defecten’ dat verwerkt voedsel mag bevatten. Onder deze defecten vallen ook allerlei beestjes. De leukste goedgekeurde kleine kruipers hebben we voor je op een rijtje gezet.
Mais met een meetlat
Een blikje mais mag een larve van drie millimeter bevatten. Nu is een larve van drie millimeter niet bijzonder indrukwekkend. Grote kans dat het beestje gewoon tussen je malende kaken verdwijnt. Mocht je hem toch spotten, dan is het tijd om de meetlat erbij te pakken. Je zou er toch bijna een sport van maken om een larve van vier millimeter te vinden.
Goedgevulde paddenstoel
Honderd gram ingeblikte champignons mag in de VS maar liefst 20 maden bevatten. Deze maden hebben geen limiet qua grootte. Met een beetje pech is een blikje champignons dus goed gevuld met iets anders dan alleen zwammetjes. Bedenk wel: gratis extra proteïnes! Ook mogen deze paddenstoelen behuisd worden door maximaal 75 mijten. Tref je een mijtenkolonie aan met een grotere populatie dan de voorgeschreven 75, dan is het pas tijd om de FDA te bellen.
Kiezen of delen
Tomatensaus heeft een iets ingewikkeldere regelgeving. Dertig vliegeneitjes of wel iets meer, dat mag best per 100 gram. Maar mocht er een made bij zitten, dan mogen er nog maar vijftien eitjes in je sausje zitten. Als er meer dan twee maden in je saus drijven, is dat geen enkel probleem. Alleen mogen er dan géén eitjes meer in te vinden zijn. Met tomatensaus is het kiezen of delen.
Beetjes beest
We hebben het nu slechts gehad over hele beestjes. De lijst met producten waar insectenstukjes in mogen zitten is echter ook lang en vrij expliciet. In één ons vijgenpasta kunnen bijvoorbeeld dertien insectenhoofdjes zitten. De wetgeving vertelt er niet bij waar het lijfje is gebleven. Mogelijk verwerkt in de 25 gram kerriepoeder, waar 100 stukjes insectenfragment in mogen zitten. Ook in een stukje chocola van één ons mogen gerust 80 beetjes beest verwerkt worden. Gemalen paprika is met 300 insectenstukjes de absolute topper.
De hamvraag
Die is nu natuurlijk: wat zegt onze wetgeving dan over insecten in ons eten? Volgens de Voedsel- en Warenautoriteit zijn er in de Europese regelgeving geen specifieke normen opgenomen over insecten. Het is in Nederland dus niet nodig om larfjes te tellen.
Een voedselproducent zou moeten doen wat mogelijk is om insecten te verwijderen van het eten. Maar in de praktijk is het onmogelijk om het eten van álle verontreinigen te ontdoen. Als een enkel insect in een levensmiddel wordt aangetroffen, wordt de producent op de hoogte gesteld. Hij dient corrigerende maatregelen te nemen om dit in de toekomst te voorkomen. Is een gehele partij levensmiddelen geïnfecteerd met insecten, dan moet deze uit de handel worden genomen en kunnen verdere maatregelen afgedwongen worden, aldus de Voedsel- en Warenautoriteit. Een blikje champignons met 20 behoorlijk kloeke maden mag je dus gerust terugsturen naar de supermarkt.
Auteur: Anouk Bosch