Body Dysmorphic Disorder (BDD): ziek van je spiegelbeeld
Body Dysmorphic Disorder (BDD): ziek van je spiegelbeeld
- 4 minuten leestijd
In dit artikel leggen wij Body Dysmorphic Disorder (BDD) uit, met hulp van eetstoornisbehandelaar Mignon van Bruggen.
Iedereen heeft wel iets waar ze onzeker over zijn als ze voor de spiegel staan. Voor sommigen neemt die onzekerheid het over, waardoor ze niet meer kunnen functioneren in het dagelijks leven. In dit artikel leggen wij Body Dysmorphic Disorder (BDD) uit, met hulp van eetstoornisbehandelaar Mignon van Bruggen.
BDD
In Nederland komt Body Dismorphic Disorder (BDD) bij één à twee procent van de Nederlandse bevolking voor. Het Amsterdam UMC legt BDD uit als een stoornis in de lichaamsbeleving. Wie eraan lijdt meent dat één of meer lichaamsdelen afstotelijk zijn, terwijl buitenstaanders meestal niets opvalt. Voor wie dit herkenbaar klinkt hoeven niet direct de alarmbellen af te gaan, zegt eetstoornisbehandelaar Mignon van Bruggen, in haar interview met Dikke Vette Leugens..‘’Iedereen is wel eens ontevreden over zijn uiterlijk. In de spiegel zien we vaak juist de dingen van ons lichaam waar we meer moeite mee hebben.’’Mensen die lijden aan BDD zien hun lichaam anders dan dat het daadwerkelijk is, dat gaat dus een stuk verder dan onzekerheid. ‘’Dan vind je een lichaamsdeel echt afstotelijk, terwijl het in de werkelijkheid helemaal niet zo is’’
Groeiend probleem
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer adolescenten last hebben van BDD. Het krijgen van de disorder kan verschillende oorzaken hebben. Zo begint het vaak met een lichaamsbeeld dat zich al in de jeugd vormt. Vaak zijn dit traumatische ervaringen, zoals kindermishandeling, seksueel misbruik of pesterijen van klasgenoten, broers en zussen. Maar ook sociale media zoals Instagram spelen een rol in het negatieve zelfbeeld. Zo wordt er op sociale media een bepaald lichaamsideaal getoond waar men zich aan wil meten.
Een vorm van BDD is Muscle Dysmorphia. Bij deze stoornis zijn, vaak mannen, niet tevreden over hun gespierde lichaam. Ze willen tot in de perfectie voldoen aan hun onrealistische schoonheidsideaal. Brandpunt+ sprak voor een aflevering van ‘Het Goddelijke Lichaam’ met Rick en Shandor. In de aflevering vertellen ze hoe hun eigen lichaamsbeeld een negatieve invloed had op hun sociale leven. ‘’Op een gegeven moment zag ik mijn vrienden wel veel minder, ik zonderde mij af van de buitenwereld. Vooral omdat ik geen energie meer had om dingen te ondernemen’’, zegt de 25-jarige Shandor.
De impact van BDD
Bij een vertekend lichaamsbeeld is er niet altijd sprake van BDD. Mensen die lijden aan Body Dysmorphic Disorder hebben vaak al langer last van een verstoord lichaamsbeeld. Wanneer iemand daar heel erg veel last van gaat ondervinden en het zijn leven gaat belemmeren, dan kan er sprake zijn van BDD. ‘’Je denkt dan dat iedereen het altijd ziet, en dat belemmert het normale leven.’’, aldus Van Bruggen. ‘’Doordat je denkt dat er mensen over staan te praten of zelfs staan te lachen, durf je de deur niet meer uit. Mensen gaan dingen als werk en school vermijden.’’ Soms gaat het zo ver, dat mensen met BDD niet meer naar buiten gaan, zich sociaal isoleren en vervreemden van de samenleving om hen heen.
Naast sociale isolatie zijn andere mogelijke gevolgen van BDD een vergrote kans op verslavingen aan drank en drugs, angststoornissen, depressies, suïcidale gedachten en eetstoornissen. Het is dus belangrijk om hulp te zoeken.
Van Bruggen: ‘Je lichaam is niet het probleem, maar de gedachtes die je erover hebt.’’ En deze zijn dus te beïnvloeden. Heb je hier zelf zorgen of vragen over, neem vooral contact op met je huisarts.