(Afhaal)maaltijd in de magnetron opwarmen: schadelijk of ongevaarlijk?
- Artikel
- 12 jan 2024
- 3 minuten leestijd
Geen zin om te koken? Eén knop, en de magnetron piept je kant-en-klare maaltijd in een paar minuten op. De mythe bestaat dat schadelijke stoffen kunnen ontstaan bij het opwarmen…maar klopt dat wel? En hoe zit het met plastic verpakkingen? Lees hier de do’s en don’ts van de magnetron.
Straling in een magnetron
Je hebt nog eten over van gisteren en de magnetron piept het zo voor je op. Een warme maaltijd binnen enkele minuten! Maar…wat doet dat eigenlijk met je eten?
Een magnetron verhit voeding met elektromagnetische straling. Vochtdeeltjes in je eten komen hierdoor in beweging. Door de wrijving die dan ontstaat, komt er warmte vrij. Zo wordt je maaltijd verhit. Bij het opwarmen komen er microgolven (elektromagnetische straling) vrij. Het goede nieuws: deze zijn niét radioactief en dus ongevaarlijk. Er komen géén schadelijke stoffen vrij bij het opwarmen. Een magnetron is net zo veilig als eten uit de pan of oven.
Kan je eten ontploffen?
Het korte antwoord is: ja. Dat ligt echter wel aan wát je in de magnetron stopt. Zo kunnen voedingsmiddelen met een schil ontploffen, omdat de warme niet kan ontsnappen. Denk aan druiven en eieren. Hetzelfde gaat op voor bakjes of potten, waar je de deksel op laat zitten. Met de deksel erop kan de hitte nergens heen…en dus kan jouw bakje met afhaaleten exploderen! Haal de deksel dus altijd van het bakje, voor je het in de magnetron zet.
Knetterend of ploffend geluid
Ongeduldig wacht je tot je eten warm is, maar plotseling hoor je knetterende geluiden. Dit komt meestal door materialen die je in de magnetron hebt gezet, maar daar niet thuishoren. Denk aan een vork, of een lepel. Voorwerpen van (edel)metaal mogen niét in de magnetron. Ze kunnen vonken en knetteren. Ook geëmailleerde materialen zijn er niet welkom: alleen producten met een speciale coating kunnen de magnetron in. Dit staat dan ook op de meeste schalen (en bakplaten) aangegeven.
Wanneer iets een ploffend geluid maakt, kan waarschijnlijk de lucht in de gesloten verpakking niet ontsnappen. Om dit te voorkomen kun je gaatjes prikken in de verpakking…of in de schil (van bijvoorbeeld een zoete aardappel).
Kan een plastic bakje smelten in de magnetron?
De inhoud van kant-en-klare maaltijden doet meestal niet veel goeds. Vaak bevatten die maaltijden veel zout, weinig vezels en veel verzadigde vetten. En…ze worden meestal verkocht in een plastic verpakking. Net als maaltijden die je afhaalt!
Wat als je dat -zoals de meesten zullen doen- met plastic bak en al opwarmt in de magnetron? In plastic zitten allerlei stoffen, waarvan sommige schadelijk kunnen zijn. Ze kunnen een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem en vruchtbaarheid. BPA is een (schadelijke) stof die plastic stevig maakt, en daarom vaak in voedselverpakkingen zit. BPA komt eerder vrij bij warmte!
Icoontje op de verpakking
Moet je je nu zorgen maken? Waarschijnlijk niet. Het RIVM stelt dat blootstelling bij ‘normaal gebruik van plastic’ veilig is. Bovendien zijn er richtlijnen en is er een maximum vastgesteld voor hoeveel BPA er in verpakkingen mag zitten.
Je kunt ook checken of er golfjes op de verpakking staan afgebeeld. Dat is het magnetronicoon: het geeft aan dat het veilig is om die verpakking in de magnetron te stoppen. Nog steeds spannend? Je maaltijd op een bord opwarmen kan ook…dat is zéker veilig!