Beschermt een goedkope zonnebril net zo goed als een dure?
- Artikel
- 29 maa 2022
- 3 minuten leestijd
Op de fiets, op het terras, de zonnebril komt altijd wel van pas. Naast dat een zonnebril er flitsend uitziet moet hij ook je ogen beschermen. Een dure bril is ogenschijnlijk misschien beter, maar is dat ook echt zo?
In het kort:
- UV-straling in zonlicht kan op lange termijn ziektes veroorzaken
- Lichte glazen kunnen net zo beschermend zijn als donkere glazen
- Voor juiste bescherming kies een zonnebril met CE 3 of 4
Door een roze bril
Als je alles door een roze bril bekijkt is de zon vooral heel fijn. Maar blootstelling aan uv-straling dat in zonlicht zit, kan op lange termijn onder andere staar en leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) veroorzaken. LMD is een netvliesaandoening en is in Nederland de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht.
Opeenstapeling
Net als bij huidkanker treden de effecten van de zon pas op na opeenstapeling van schade over een langere periode. En die schade kan permanent zijn. Een goede zonnebril dragen is dus belangrijk. Zelfs als het bewolkt is en de zonkracht sterk, kan uv-licht erdoorheen komen en schadelijk zijn.
Markering
Of je een goed beschermende zonnebril hebt, kan je niet zien aan de prijs. Maar wel aan de CE-markering die aan de binnenkant van één van de pootjes staat. CE staat voor Conformité Européenne en betekent dat een product aan de Europese regelgeving voldoet. Voor zonnebrillen geldt dat ze voldoende bescherming moeten bieden tegen uv-straling. Je kan het tekentje herkennen aan de letters CE gevolgd door een getal van 0 tot 4. Dat getal zegt verder niks over de bescherming, maar geeft alleen aan hoeveel zonlicht de glazen tegenhouden. Licht is niet hetzelfde als uv-straling. Lichte glazen kunnen dus net zo beschermend zijn als donkere.
Lichtabsorptie
Het Oogfonds raadt een lichtabsorptie van minimaal 75% aan. Om hier zeker van te zijn moet je een zonnebril nemen met CE 3 of 4. Voor dagelijks gebruik is CE 3 het meest geschikt, omdat een te donkere bril ongeschikt is voor in het verkeer. CE 0 betekent overigens niet altijd dat een bril helemaal geen licht tegen houdt. De 0 betekent in dit geval tot 20%.
UV-sticker
Naast de CE-markering staat op de bril vaak ook nog een sticker waarop staat: UV400. Dit betekent dat UV-licht tot 400nm wordt weg gefilterd. Dit is genoeg om met zekerheid te zeggen dat de zonnebril veilig is, omdat de golflengte van ultravioletlicht tussen de 100 en 400 nanometer ligt.
Passen
Verder moet je opletten dat de bril goed aansluit bij je gezicht. Als dat niet zo is kan er licht aan de bovenkant doorheen komen en worden je ogen alsnog blootgesteld aan uv-straling. Ook is het belangrijk dat de glazen optisch zuiver zijn en dat de glazen gemaakt zijn van onbreekbaar polycarbonaat. Neem een nieuwe zonnebril dus goed onder de loep voordat je hem koopt.