Bierbuik alert: gaat pils écht vooral op je buik zitten?
- Artikel
- 06 feb 2024
- 4 minuten leestijd
Fluitjes, vaasjes, pils of lager: bier komt in allerlei soorten en maten. En…één biertje smaakt al snel naar meer. Met ‘een bierbuik’ als gevolg? Grote, rondvormige buiken worden vaak aan bier drinken geweten. Maar gaat bier écht vooral naar de buik? En gebeurt dat sneller bij mannen?
Subcutaan of visceraal vet
Om te begrijpen wat ‘een bierbuik’ is, is het belangrijk om de verschillende soorten vetten te kennen. Subcutaan vet is het vet dat onder je huid zit. Het laagje rondom je organen -dat die organen beschermt- heet visceraal vet. Dit vet zit dus dieper in je lichaam, en is niet per se te zien aan de buitenkant.
Dan is er nog een onderscheid te maken tussen bruin vet en wit vet. Bruin vet zet energie (die je binnenkrijgt door te eten) om in warmte. Dit bruine vet helpt dus bij de verbranding van calorieën, zodat jij het warm genoeg hebt. Wit vet slaat energie op, in plaats van het om te zetten in warmte. Subcutaan vet (onder je huid) en visceraal vet (om je organen) vallen allebei in de categorie van wit vet.
Krijg je een buik door bier drinken?
De term ‘bierbuik’ bestaat niet voor niets. Dat bier drinken een (extra) laagop de buik bezorgt, is een bekend fenomeen. Maar is dat ook echt zo? Een Deense onderzoeksgroep verzamelde in 2013 studies die deze vraag moeten beantwoorden. De conclusie? Tussen véél bier drinken en een (grotere) buikomtrek zit wel degelijk een verband.
Volgens de onderzoekers ‘lijkt er een positieve samenhang te zijn tussen een bierinname (van ten minste een halve liter per dag) en abdominale obesitas’. Van dat laatste is sprake bij een middelomtrek van minstens honderdtwee centimeter (mannen) en minstens achtentachtig centimeter (vrouwen). Maar…dat verband werd alléén bij mannen gevonden!
Vrouwen minder vaak een buik
Dat verbaast je vast niet, want de zogeheten bierbuik zie je minder vaak bij vrouwen. Hoe zit dat? In principe is een bierbuik overtollig vet dat zich heeft opgehoopt in de buikstreek. Mannen én vrouwen slaan vet in hun lichaam op. Dat vet kan dieper in het lijf gaan zitten (visceraal) of onder de huid (subcutaan). Overtollige vetreserves gaan bij vrouwen echter meestal richting de heupen en dijen…en bij mannen richting de buik.
Geslachtshormonen bepalen waar vet zit
Dat vet bij mannen en vrouwen op andere plekken wordt opgeslagen, heeft grotendeels te maken met geslachtshormonen. Bij mannen komt vet eerder op de buik terecht door hun testosterongehalte. Komt dat gehalte onder een bepaalde waarde, dan houden de vetcellen in hun buik júist vet vast.
Vrouwen slaan vet nu eenmaal eerder op rond hun heupen en billen, dankzij het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Maar: dat verandert wel. Na de overgang is er minder oestrogeen over, en iets meer testosteron. Het gevolg? Ná de overgang wordt bij vrouwen ook meer vet op de buik opgeslagen.
Hoe ouder je wordt, hoe sneller een bierbuik?
Bij vrouwen is de kans op een ‘bierbuik’ dus groter na de overgang, omdat testosteron dan de overhand heeft gekregen. Voor mannen werkt dat anders. Veel testosteron zorgt bij mannen voor minder buikvet en meer spieren. De hoeveelheid testosteron neemt echter af wanneer mannen ouder worden. En juist dat vergroot de kans op kaalheid…en op een buik.
Je stofwisseling vertraagt ook als je ouder wordt. Hierdoor blijft overtollig vet sneller plakken. De kans op een bierbuik wordt dus wel degelijk groter met leeftijd!
Veel calorieën
Of bier vooral op je buik gaat zitten, ligt dus voor een deel aan je geslachtshormonen en aan waar jouw lijf vet opslaat. Maar…óók bier zelf is een boosdoener. Door biertjes te drinken zit je al snel aan meer calorieën dan nodig. In een blikje bier zitten al snel zo’n honderdvijftig calorieën. Drink je daar veel van? Dan is ‘een bierbuik’ dus niét zo’n gek gevolg.
Alcoholische drankjes bevatten sowieso relatief veel calorieën, en te veel alcohol kan leiden tot overgewicht en een vergrote buikomvang. Buikvet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type twee en galstenen. Beperk jouw inname van alcohol dus tot niets, of…drink met mate!