Cola, beschuit of rijst: wat helpt bij buikgriep?
- Artikel
- 08 jul 2024
- 4 minuten leestijd
Als er buikgriep heerst, hangen Nederlanders massaal boven (en in) de wc. Diarree, overgeven, buikkrampen en hoofdpijn: een buikvirus is geen pretje, en ook nog eens besmettelijk. Maar wat kun je het beste eten bij buikgriep? En…wat niet?
A, B, C, Diarree
Als code bruin zo snel komt dat je moet sprinten naar de wc, is er waarschijnlijk iets mis. Ontlasting die uit je lijf schiet: dat is gewoon huilon. Wanneer is er eigenlijk sprake van diarree?Als iemand drie keer of vaker per dag de grote boodschap doet én die boodschap ongevormd en dun is, spreken we van diarree. Dunne, waterige poep. Dat wordt ook wel buikloop genoemd. Buikloop of diarree kunnen verschillende oorzaken hebben, waarvan eentje buikgriep is. Maar hoe herken je buikgriep dan?
Heb ik buikgriep?
Acute diarree ontstaat wanneer je besmet raakt met een virus, bacterie of parasiet. Buikgriep wordt veroorzaakt door een virus; soms door het norovirus. Zo’n virus zorgt voor een ontsteking van de darmen. Een norovirusinfectie is erg besmettelijk. Per jaar hangen wel 4,5 miljoen Nederlanders boven (en in) de wc door buikgriep, waarvan een deel wordt veroorzaakt door het norovirus.Buikgriep zorgt voor acute diarree, die meestal na enkele dagen weer over is. Diarree bij een buikgriep gaat vaak gepaard met overgeven en misselijkheid, maar ook hoofdpijn en buikpijn kunnen opspelen. Kortom: ellende.
Buikgriep of voedselvergiftiging
Misschien dat er -bij deze klachten- een belletje rinkelt. De laatste keer dat je op de wc geplakt zat, had je een verkeerd stukje kip gegeten. Of ben je te hard gegaan op het all inclusive buffet. Voedselvergiftiging en buikgriep lijken erg op elkaar. Dus wat is eigenlijk het verschil?Eigenlijk zit dat hem vooral in de oorzaak. Ook bij een voedselvergiftiging kunnen buikkrampen, misselijkheid en diarree opspelen, alleen is de oorzaak niét een virus, zoals bij een buikgriep.
Bij een voedselvergiftiging word je ziek door een giftige stof in eten. Bacteriën of schimmels produceren die giftige stoffen, bijvoorbeeld wanneer eten te lang bij kamertemperatuur bewaard is. Voedselvergiftiging is dus ook niet besmettelijk, terwijl buikgriep dat wel is.
Wat (niet) eten bij buikgriep?
Als je diarree hebt en moet overgeven, is een snack waarschijnlijk het laatste waar je zin in hebt. Toch is het wel belangrijk dat je probeert om (normaal) te blijven eten. Maar wat?Volgens het Voedingscentrum en de Maag Lever Darm Stichting is het ouderwetse advies om alleen beschuit, witbrood en slappe thee te nemen achterhaald. Dat die producten diarree zouden stoppen, is een fabel. Beter is om gewoon te eten waar je trek in hebt, eventueel in kleinere hoeveelheden.
Genoeg vezels eten
Het Voedingscentrum tipt bij diarree en overgeven zo gezond mogelijk te eten, én genoeg vezels binnen te krijgen. Die zitten vooral in volkorenproducten (zoals brood), zilvervliesrijst, fruit, groente en noten. Vezels werken ook wel als een spons in de darm. Ze kunnen water opnemen, zodat je poep steviger wordt. Wel zo fijn bij diarree.Let er wel op dat je niet té veel vezels eet, want dat kan de maag weer prikkelen. En die is bij buikgriep al overprikkeld genoeg! Kleine porties eten, dus.
Vermijd pittig of vet eten
Om je maag niet nog meer te prikkelen, kun je pittig en vet eten beter laten staan. Ga voor licht verteerbare voeding, en niet voor gefrituurd eten of pittige curries.Drink veel water
Als je steeds naar de wc moet rennen vanwege diarree, dan verlies je veel vocht. Zeker als je ook overgeeft ligt uitdroging op de loer. Drink bij zulke klachten daarom genoeg water, zodat je niet uitdroogt.Drink kleine hoeveelheden en probeer niet meer dan 2 tot 3 liter per dag te drinken. Ook bouillon kan helpen, omdat je daarmee je vochtbalans op peil kunt houden én vitamines binnenkrijgt.
Helpt cola bij diarree?
Je hebt het advies vast weleens gekregen: neem een glaasje cola, en je bent van je misselijkheid af. Helpt het drinken van cola echt bij maagklachten en overgeven?Niet echt. Sterker nog, cola kan diarree zelfs verergeren. Drankjes met grote hoeveelheden suiker worden (bij buikgriep) dan ook afgeraden door het Voedingscentrum. Diarree verergert namelijk doordat de enorme hoeveelheid suiker extra water kan vasthouden in de darmen. Zo kunnen suikerhoudende dranken, zoals cola en vruchtensap, je verder uitdrogen.
Mierzoete drankjes kun je dus beter skippen bij buikgriep!