De ‘lentekriebels’ zijn hier: flirten we echt meer in de lente?
- Artikel
- 14 maa 2024
- 4 minuten leestijd
Vogels zingen, tulpen bloeien en rokjes gaan weer aan: de lente is hier! Dagen worden langer én de zon schijnt weer, dus je winterdip kan plaatsmaken voor lentekriebels. In het voorjaar zouden we meer energie hebben, vrolijker zijn én…flirten. Flirten we écht meer in de lente? En worden we sneller verliefd?
Wat zijn de lentekriebels?
Vogels fluiten, benen gaan bloot en bollen veranderen in tulpen: de lente breekt aan! En zodra we het voorjaar ruiken, rennen we als blije koeien de wei in. We trekken eropuit. Maar…hoe komt dat?
Door de lentekriebels, natuurlijk! Deze kriebels worden ook wel omschreven als een stemmingsverandering, of een voorjaarsgevoel. We zouden meer energie hebben, een beter humeur krijgen, vrolijker zijn én…meer met elkaar flirten.
Dieren paren erop los
Niet alleen wij mensen zouden erop los flirten in de lente. Dieren doen dat namelijk ook! Als de lente begint zingen (zang)vogels hun mooiste nummers om een potentiële liefde aan te trekken. Je hoort de vogeltjes fluiten, omdat ze op zoek zijn naar een scharrel. Ook amfibieën ontwaken dan uit hun winterslaap…en verplaatsen zich naar het water, zoals bij de paddentrek.
De bronstijd of het paarseizoen is de periode waarin dieren willen paren. Dit komt door hormonale veranderingen in hun lichaam. Die bronstijd bij dieren is over het algemeen in de herfst…of in de lente!
En mensen dan? Nou, een bronstijd hebben wij niet. Wij kunnen ons het hele jaar door voortplanten. Vrouwen ovuleren in principe iedere maand. En dus hoeven wij er niet op los te ‘paren’ in de lente! Mensen ‘doen het’ het hele jaar door met elkaar – al is het voor de lol!
Meer licht, meer energie
In het voorjaar hoeven mensen dus niet per se te paren om nakomelingen te krijgen. Maar waarom zouden we in de lente dan wel meer gaan flirten? Of sneller verliefd worden?
In de lente is er meer licht en worden de dagen langer. De nachten worden dan wel korter…maar toch word je wakkerder! Doordat je aan meer (zon)licht wordt blootgesteld tijdens de lentedagen, maak je namelijk minder melatonine aan. Melatonine is het ‘slaaphormoon’ dat je slaperig maakt.
Je maakt dus minder melatonine aan, en daardoor krijg je meer energie. Als je energieker bent ga je sneller de deur uit – en daar is de kans op flirten een stuk groter, dan vanaf de bank!
Zon(licht) maakt gelukkig
De lentedagen zorgen dus voor meer energie, dankzij minder melatonine. Maar: er is meer goed nieuws. We zijn in het voorjaar namelijk óók beter gemutst. Vrolijker. Gelukkiger. Hoe zit dat?
Na een lange, donkere winter zorgt het lentezonnetje ervoor dat je ineens weer zonlicht op je krijgt. Dat zonlicht dringt je huid binnen, en dat stimuleert de aanmaak van vitamine D én van serotonine. Die laatste wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd, want door dit stofje ga je je blijer en gelukkiger voelen. Dankjewel, lentezon!
Flirten we meer in de lente?
Scharrelen, sjansen, flirten…betekent dit alles dan écht dat we meer ‘zin’ krijgen in een ander tijdens de lente? Kruipen we in het voorjaar dan echt vaker tussen de lakens?
Hoewel daar geen wetenschappelijk bewijs voor is, is het waarschijnlijk dat we in de lente wél meer gaan flirten. De lichthoeveelheid neemt in het voorjaar toe, en daarmee ook de hormonen (zoals serotonine en dopamine) die maken dat we flirterig en verliefd worden. We komen vaker buiten de deur, in goed humeur. Zo kwam bij een Frans experiment naar voren dat vrouwen op een zonnige dag hun nummer eerder weggaven aan een vreemde, dan op een bewolkte dag!
De (lente)zon maakt ons energieker, gelukkiger én mogelijk flirterig. Dus…zet de bloemetjes buiten deze lente. Wie weet ontmoet je de liefde van je leven!