Dit is hoe je een alcoholallergie herkent
- Artikel
- 31 aug 2023
- 3 minuten leestijd
Een flinke kater kennen de meeste mensen wel. Maar er zijn ook mensen die na één slokje alcohol al last krijgen van hun lichaam. Dat heet een alcoholallergie of alcoholintolerantie. De hel voor elke typische student.
Hoe merk je een alcoholallergie?
Allergie en intolerantie zijn twee verschillende dingen. Bij een allergie worden de klachten veroorzaakt door een reactie van het afweersysteem op specifieke voedingsmiddelen. Bij intolerantie kan het lichaam stoffen niet afbreken, maar is er geen sprake van een acute ernstige reactie.
Symptomen van een alcoholallergie zijn onder andere ademhalingsproblemen, anafylaxie, bewustzijnsverlies, buikkrampen of huiduitslag. Bij een allergische reactie herkent jouw lichaam sommige ingrediënten niet, waardoor er afvalstoffen aangemaakt worden. In zeldzame gevallen kan een alcoholallergie levensbedreigend zijn wanneer de allergie niet wordt behandeld. Allergiesymptomen zijn vaak pijnlijker dan symptomen van alcoholintolerantie.
Een alcoholintolerantie is minder pijnlijk, maar deze symptomen zijn ook niet mis. Denk aan ademhalingsproblemen, diarree, een rood gezicht, hoofdpijn, maagpijn of maagzuur en uitslag op de huid. Zowel alcoholintolerantie als een allergie kunnen misselijkheid veroorzaken. Het meest opvallende symptoom van alcoholintolerantie is rood worden van de huid op de borst, de hals en in het gezicht.
Waar je allergisch voor bent
Iemand die een alcoholallergie heeft, hoeft niet veel alcohol te drinken om iets van de allergie te merken. Een slokje bier kan al genoeg zijn om een allergische reactie te merken.
Een echte alcoholallergie is heel zeldzaam. De kans is groter dat iemand een intolerantie heeft voor een van de ingrediënten in een drankje. Denk daarbij aan de druiven in wijn, gerst, gist, hop of gluten in bier of andere ingrediënten in een cocktail. Alcoholintolerantie is vaak genetisch bepaald. Dus heeft een van jouw familieleden buitengewoon veel last van alcohol? Dan is de kans aanwezig dat het voor jou ook minder prettig is om een biertje te drinken.
Alcoholvergiftiging
Naast een allergie en intolerantie voor alcohol kun je een alcoholvergiftiging oplopen. Volgens het Letsel Informatie Systeem van VeiligheidNL zijn er in 2021 ongeveer 4.500 mensen op de spoedeisende hulp behandeld voor een alcoholvergiftiging. Eén op de vijf patiënten was jonger dan 18 jaar.
Je loopt kans op alcoholvergiftiging als je te veel drinkt in korte tijd. Een alcoholvergiftiging merk je door slecht zicht, duizeligheid, slaperigheid, bewustzijnsverlies, misselijkheid, braken en het gevoel heel warm te zijn. Bij een zware alcoholvergiftiging is de hoeveelheid alcohol in het bloed (en dus ook in de hersenen) zo hoog dat het zenuwstelsel verdoofd wordt. Je ademhalingsstelsel stopt met werken en je kan zelfs een hartstilstand krijgen. Dit kan dodelijk zijn.
Hoe kom je van alcoholallergie af?
Oké, een alcoholvergiftiging heb je zelf in de hand met hoeveel je drinkt. Bij een alcoholallergie is dat niet het geval. Als je allergisch of intolerant bent voor alcohol hebben we slecht nieuws voor je: de enige manier om van de symptomen af te komen is door geen alcohol te drinken. Helaas zijn er geen medicijnen tegen een alcoholallergie of -intolerantie.
Denk je dat je allergisch bent voor een van de ingrediënten in je favoriete drankje? Dat kun je eenvoudig laten testen met een allergietest. Hiermee word je getest op meer dan 100 voedingsstoffen.