Dit is waarom een mug joú lek prikt
- Artikel
- 17 jul 2023
- 3 minuten leestijd
Krabben en slapeloze nachten van de jeuk: de mug lijkt het soms te munten op één persoon. Heeft de mug voorkeuren? En waarom word jij lek gestoken, maar jouw vrienden niet? Waar de mug lekker op gaat, dat lees je hier.
Zoet bloed bestaat niet
First things first. Dat muggen op licht afkomen is een fabel. Je kunt dus rustig Netflixen met een lampje aan, zonder in paniek te raken. De mug die in Nederland het meest voorkomt is de Culexpipiens, ook wel de gewone huissteekmug. Deze is middelgroot en donker tot lichtbruin van kleur.
En waarom ze bijten? De vrouwtjesmug bijt om eiwitten uit ons bloed te halen. En dan alleen de vrouwtjesmug. Die heeft zij nodig voor haar eitjes. Ze kan haar prooi opsporen met geurantennes die jou vanaf 50 meter afstand zelfs al ruiken. Het ligt dus niet aan ‘zoet bloed’. Dat bestaat niet. Maar waar komt de mug dan wél op af?
Laat je biertje staan
Muggen kiezen hun slachtoffers op basis van een aantal factoren. Nummer één: geur. Ieder mens ruikt anders en sommige geuren zijn voor muggen héél aantrekkelijk. Dit hangt af van je genen en van wat je eet. Met veel knoflook eten jaag je waarschijnlijk meer mensen dan muggen weg, want deze welbekende tip is nooit door onderzoek bevestigd. Wél zijn er aanwijzingen dat wanneer je veel bier drinkt, dit de kans op muggenbeten kan vergroten. De mug drinkt graag een biertje met je mee. Iets om over na te denken als je aan de bar bestelt dus.
Koolstofdioxide is sexy voor de mug
Waar de mug nog meer op afkomt? Koolstofdioxide. Dit stoot je uit tijdens het ademen en de mug vangt dit met haar geurantennes op. Hoe meer koolstofdioxide je uitstoot, hoe sneller de mug jou vindt. Grotere en zwaardere mensen, zoals zwangere vrouwen, ademen dit wat meer uit. Daarom zijn zij extra sexy voor de mug.
Hotness levels rising
Ook lichaamswarmte vangt de mug op om haar prooi te spotten. Zo blijkt uit studies dat sporters mede door hun stijgende lichaamstemperatuur favoriet zijn bij de irritante zoemers. Is jouw lichaam heet? Dan ben jij extra heet voor de mug.
Zó pakt de mug jou niet (meer)
Nu je weet waarom de mug steekt, ga je waarschijnlijk graag de strijd aan. Wat je kunt doen om de bloedzuigers te weren? Allereerst moet je stilstaand water rondom je huis voorkomen. Denk aan de dakgoot, of in een bloempot. Daar leggen muggen hun eitjes. Je kunt de mug ook te slim af zijn door jouw lekkere lichaamsgeur te maskeren. Doe dit dan wel met effectief bewezen middelen, zoals Deet.
Net als Batman is de mug graag actief bij schemering en in het donker. Je kunt dan beter kiezen voor kleding met lange mouwen en pijpen. Word je nog steeds lek geprikt? Misschien dan eens je biertje laten staan.