Dít is waarom je na een kop koffie moet rennen naar het toilet
- Artikel
- 18 jan 2024
- 3 minuten leestijd
Je stapt ’s ochtends uit bed en die kop koffie kan er niet snel genoeg in. Filterkoffie, een strenge espresso of een schuimige cappuccino: alles om wakker te worden. Een paar slokken verder…en je moet rennen naar de wc. En dat nog voor het ontbijt! Feit of fabel: moet je écht poepen van koffie?
Een laxerend drankje. Of niet?
Een bakkie drinken als het niet wil lukken met de stoelgang. De koffiedrinker kent het! Maar stimuleert ‘het zwarte goud’ je darmen echt? Bij een oud onderzoek van de University of Iowa kwam naar voren dat de darmactiviteit van proefpersonen na een kop koffie toenam. Dus werkt koffie laxerend?
Kort gezegd heeft de wetenschap er nog geen duidelijk antwoord op. Volgens sommige studies zou je door koffie meer van het gastrine-hormoon aanmaken, die je spijsvertering versnelt. Andere wetenschappers zijn het daar niet mee eens. In de praktijk (lees: na een bakkie) wordt koffie wel degelijk vaak ervaren als…poep-opwekkend. Maar waarom dat zo is, is simpelweg nog niet duidelijk.
Hoe (on)gezond is koffie?
Koffie zonder suiker staat in de Schijf van Vijf. Dat zijn de richtlijnen voor een gezond eetpatroon, opgesteld door het Voedingscentrum. Volgens het centrum ‘voorziet koffie je lichaam op een gezonde manier van vocht’. Maar hoeveel kopjes mag je maximaal per dag drinken? Dat verschilt van zo’n één tot vier koppen per dag, afhankelijk van wat voor soort koffie je drinkt.
Filterkoffie wordt beschouwd als het gezondst. Gefilterde koffie bevat namelijk minder cafestol en kahweol. Die stoffen verhogen je LDL-cholesterol. Bij een hoog LDL-cholesterol heb je meer kans dat slagaders vernauwen, en daarmee méér kans op een hartaanval of beroerte. Van andere koffiesoorten (die geen filterkoffie zijn) kun je daarom beter niet meer dan één kopje per dag drinken.
Gevoeligheid voor cafeïne
Waar de een moeiteloos vijf koppen koffie per dag wegtikt, ligt de ander uren later nog te stuiteren in bed. Niet gek, want mensen reageren nu eenmaal verschillend op koffie. Of beter gezegd: op cafeïne. Van veel cafeïne kun je hoofdpijn krijgen, duizelig worden, hartkloppingen krijgen, slecht slapen en je angstig voelen. Er is geen precies advies of limiet aan cafeïne (per dag) vastgesteld. Hoe gevoelig (of juist tolerant) jij bent voor cafeïne, zul je zelf moeten ontdekken.
Is koffie op een lege maag slecht voor je?
Een bakkie pleur drinken nog vóór je een ontbijt hebt gegeten: veel van ons doen het. Sommige mensen doen dat bewust om hun bezoek aan het toilet wat…soepeler te laten verlopen. Maar wat doet koffie op een nuchtere maag eigenlijk voor je lichaam? En is dat schadelijk?
Het oordeel daarover verschilt. Echter, er is nooit bewezen dat koffiedrinken op de lege maag klachten geeft of maagproblemen veroorzaakt. Uit het onderzoek van een maag-darm-leverarts naar de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel, kwam naar voren dat koffie op de lege maag niét schadelijk is voor het maagslijmvlies. Ons maagvlies is bestand tegen maagzuur, en ook tegen koffie. Wél bleek dat koffie je darmen meer kan stimuleren, dan bijvoorbeeld water of thee. Hoe dat komt, is nog niet bekend. Maar of koffie (nog voor je ontbijtje) voor jou een goede optie is? Dat is nog altijd persoonlijk.
Dus…morgenochtend dan maar een bakkie?