Dragen jouw scheten bij aan de opwarming van de aarde?
- Artikel
- 20 okt 2023
- 3 minuten leestijd
Op een date of als er nét een stilte valt: scheten zijn vaak al gênant genoeg. Maar wist je dat er misschien nog een reden is om je te willen verstoppen als er een windje ontsnapt? In jouw scheet zitten namelijk broeikasgassen. Wat doen die met de aarde?
Waarom laten we scheten?
Een mens laat gemiddeld veertien scheten per dag. Darmgas komt uit twee bronnen: ingeslikte lucht of darmbacteriën die voedsel verwerken. De lucht die je binnenkrijgt gaat er meestal via de mond weer uit. Een ander klein deel neemt de achterdeur. Dat komt via de darmen naar buiten. Door de darmbacteriën ruikt dat soms vies, omdat die bacteriën gas produceren wanneer zij voedsel verwerken. Bij bepaald eten is dat meer gas dan bij ander eten. Van bepaalde voedingsmiddelen laat je dus meer scheten én stinken die meer. Je scheet wat je eet!
De samenstelling van een wind
Ieder mens heeft gas in zijn maag-darmkanaal zitten. Een scheet is gas dat jouw lichaam loslaat. Maar waar bestaat dat gas eigenlijk uit? Het gas in de darm bestaat vooral uit stikstof en koolstofdioxide, maar ook uit zuurstof, methaan en waterstof. Die gassen hebben allemaal géén vies geurtje. De gassen die wel stinken, komen door afbraak van bepaalde eiwitten. Wie veel proteïnen eet, laat dus meer stinkerds.
Broeikasgassen: van jouw darmen tot de atmosfeer
We eten, ons lichaam breekt dat af en gassen komen daarbij vrij. De koolstofdioxide en de stikstof in die gassen (lees: in een scheet) stinken dan misschien niet, maar we brengen ze wel de wijde wereld in. Heeft dat een effect op de aarde?
Methaan (CH4) is één van de broeikasgassen, net als koolstofdioxide (CO2). Deze broeikasgassen dragen bij aan het versterkte broeikaseffect door de mens. Hoe meer wij van deze gassen uitstoten, hoe meer het broeikaseffect wordt versterkt (en de aarde opwarmt). En dat willen we niet. Helaas komt die opwarming vooral door de mens.
Scheten en boeren van koeien
Het is lastig om precies uit te rekenen hoeveel van deze broeikasgassen vrijkomen door scheten van mensen. Onderzoekers zijn het wel over één ding eens: als mensen minder winden laten, vermindert dat de impact op het milieu niet echt. Minder scheten van ándere bewoners op aarde kunnen dat wel, namelijk die van koeien en schapen!
Vergeleken met de scheten en boeren van landbouwhuisdieren, valt de vervuiling door menselijke winderigheid enorm mee. Hoe dat komt? Herkauwers zoals koeien en schapen hebben een speciale maag. Alleen al via hun boeren komt ontzettend veel methaan vrij. Die hoeveelheid halen 1-magigen, zoals de mens, lang niet. De hoeveelheid methaan in hun gassen is dus véél en véél groter. En we houden in Nederland ook nog eens een grote hoeveelheid landbouwhuisdieren: zo’n acht dieren voor iedere Nederlander.
Dat is een probleem, want methaan is een sterk broeikasgas. Eén kilo methaan heeft hetzelfde effect als 28 kilo CO2. In Nieuw-Zeeland wil de regering daarom een ‘scheetbelasting’ invoeren voor boeren. Belasting voor de uitstoot van hun vee. Hun windjes dus. Ben jij even blij dat jouw scheetjes nog gratis zijn!