Feit of fabel: bestaat de ‘mannengriep’ echt?
- Artikel
- 07 maa 2024
- 3 minuten leestijd
Hoofdpijn, koorts en verkoudheid: de griep krijgen we allemaal weleens. Waar de een de dag begint alsof er niets aan de hand is, ligt de ander gevloerd op de bank. Volgens vrouwen gaat dat bij het andere geslacht gepaard met wel héél veel steunen en kreunen. Is de ‘mannengriep’ aanstellerij…of niet?
Wat is griep eigenlijk?
Koude rillingen, een snotneus en spieren die voelen alsof je gisteren flink tekeer bent gegaan in de sportschool: je hebt griep te pakken! Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, ook wel het griepvirus genoemd. Er zijn allerlei soorten griepvirussen en die veranderen steeds. Om die reden kun je opnieuw (en opnieuw) griep krijgen.
Bij griep is het slijmvlies in je luchtwegen ontstoken, wat kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, koorts en hoesten. Meestal houdt koorts drie tot vijf dagen aan. Hoewel herstel wel één tot drie weken kan duren, is griep meestal onschuldig. Er zijn groepen mensen die door het griepvirus het risico lopen om ernstig ziek te worden, zoals ouderen en mensen met een chronische ziekte.
Mannengriep
Niet alleen dié groepen zouden ernstig ziek worden wanneer zij griep hebben. Mannen namelijk ook! Tenminste, als we (sommige) vrouwen moeten geloven, kunnen mannen goed doen alsof. Met de term ‘mannengriep’ wordt geduid op mannen die hun griepverschijnselen -volgens het andere geslacht- nogal aandikken.
Kortom: mannen met griep zouden zich aanstellen. Hun gekreun en gesteun als gevolg van de griep, zou niets meer zijn dan aanstelleritis. Maar…klopt dat wel?
Worden vrouwen minder vaak ziek?
Volgens Sabine Oertelt-Prigione, arts-onderzoeker aan het Radboudumc, zijn er wel degelijk biologische aspecten die verschillen per gender. Die aspecten hebben weer een invloed op hoe ons lichaam reageert op virussen en bacteriën. Uhm…wat?
Het immuunsysteem van vrouwen zou iets actiever zijn dan dat van mannen. Dat betekent niét dat vrouwen minder vaak ziek worden, maar wel dat zij sneller kunnen herstellen. Hoe dat komt? Waarschijnlijk door onze geslachtshormonen.
Zo heeft het geslachtshormoon oestrogeen een activerende werking op je immuunsysteem, en testosteron niet. Mannen én vrouwen hebben het oestrogeenhormoon, maar vrouwen wel in grotere mate. Vrouwen zijn infecties daarom (over het algemeen) sneller de baas!
Mannen stellen zich (niet) aan?
Oké, er bestaat een verschil in ons immuunsysteem. Maar…hebben mannen het dan écht zwaarder met de griep? Zijn de klachten van mannen écht pittiger dan die van vrouwen? Daar is volgens onderzoekers geen wetenschappelijk bewijs voor.
Gender speelt wel een rol in iemands ziekteverloop, maar dat doen andere factoren óók: leeftijd, roken en drinken bijvoorbeeld. Je kunt dus niet zomaar zeggen dat mannen meer last hebben van de griep. Dus of mannen meer lijden onder het griepvirus? Daar is simpelweg geen wetenschappelijk bewijs voor.
Minder vaak naar de huisarts
Wél lijkt het erop dat mannen en vrouwen anders omgaan met ziekte. Vrouwen gaan namelijk vaker en sneller naar de huisarts om hun klachten te bespreken. Voor mannen ligt de drempel om naar de huisarts te gaan waarschijnlijk hoger…
Het gevolg? Dat mannen wél thuis klagen, maar niet in de spreekkamer of buiten de deur. En dus kom je mannen misschien vaker ziek op de bank tegen…met al het gesteun en gekreun dat daarbij hoort.