Geen 18, geen druppel: zit er alcohol in alcoholvrij bier?
- Artikel
- 27 mei 2024
- 4 minuten leestijd
Ben je onder de 18 jaar, dan is het schap met alcoholvrij bier voor jou. Een 0.0-biertje mogen ook minderjarigen kopen – zelfs zonder legitimatiebewijs. Deze drankjes zouden namelijk geen alcohol bevatten en dronken word je er niet van. Maar…is dat wel zo?
Zit er alcohol in alcoholvrij bier?
Bier zonder alcohol is onschuldig, lijkt het. Niets mis met een alcoholvrij biertje achterovergooien als je minderjarig bent, of als je zaterdagochtend zónder kater wakker wil worden. Toch?
Niet helemaal. Alcoholvrije drankjes verschillen onderling van elkaar als het gaat over hoe ‘alcoholvrij’ ze zijn. Drank zonder alcohol kan namelijk op twee manieren tot stand komen. De drank kan zonder gisting gemaakt worden, waardoor er helemaal geen alcohol aan te pas komt.
Een andere manier is om bier te brouwen zoals bij normaal bier, en de alcohol er daarna uit te halen. In dat geval blijft een (klein) restje alcohol over in de drank. Er kán dus alcohol zitten in alcoholvrij bier!
Alcoholvrij of 0.0%
Een bieretiket kan best verwarrend zijn. Soms staat daar het label ‘alcoholvrij’ op, terwijl het drankje wel een beetje alcohol bevat. Maar…hoeveel dan? Wanneer mag drank ‘alcoholvrij’ genoemd worden?
In Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende termen. Staat er 0.0% op de drank vermeld? Dan mag er helemaal géén alcohol in de drank zitten. Niks, nada, noppes.
Bier mag ‘alcoholvrij’ genoemd worden als er afgerond niet meer dan 0,1 procent alcohol in zit. Dat is weliswaar een beetje alcohol in een ‘alcoholvrij’ drankje, maar wel een heel kleine hoeveelheid. Best bizar namelijk: in een overrijpe banaan zit een gelijk percentage alcohol.
Tenslotte zijn er nog drankjes die ‘alcoholarm’ zijn: deze bevatten tussen 0,1 en 1,2 procent alcohol.
Andere spelregels voor buitenlands bier
Wie het alcoholvrije schap goed doorspit, komt ook bier van buitenlandse brouwers tegen. En dat is best een dingetje, want de term ‘alcoholvrij’ betekent per land iets anders. Zo is drank met maximaal 0,5 procent alcohol in Duitsland en België gewoon alcoholvrij. In Frankrijk mag een alcoholvrij drankje zelfs tot 1,2 procent alcohol bevatten.
Deze dranken worden ook in Nederlandse supermarkten verkocht, terwijl ze dus meer dan 0,1 procent alcohol bevatten: de eis om in Nederland een drank ‘alcoholvrij’ te mogen noemen.
En heb je de term non-alcoholic weleens gezien? Dat mag in heel Europa op een etiket staan als het drankje maximaal 0,5 procent alcohol bevat. Best raar, zo’n drankje dat volgens Nederlandse regels niet ‘alcoholvrij’ is, maar volgens Europese richtlijnen wel non-alcoholic.
Kopen zonder identiteitsbewijs?
Volgens de Drank- en Horecawet mogen jongeren onder de 18 jaar geen alcohol kopen. Alcoholvrij bier mag je wel kopen en drinken onder de 18. Daar heb je geen legitimatiebewijs voor nodig, omdat er ‘geen alcohol in zit’. In alcoholvrij bier zit echter wel iets van alcohol, maar niet meer dan 0,1 procent. Dat kleine beetje kun je ook vinden in bijvoorbeeld vruchtensap of brood, door gisting van natuurlijke suikers. Bij 0.0-varianten weet je zeker dat er géén alcohol in het drankje zit.
Alcoholvrij onder de 18? Beter van niet
Toch wordt het drinken van alcoholvrij bier of alcohol door minderjarigen afgeraden. In het Nationaal Preventieakkoord Problematisch Alcoholgebruik staat zelfs dat alcoholvrij bier niét bedoeld is voor jongeren onder de 18 jaar. Reclame voor alcoholvrij bier mag zich dan ook niet richten op minderjarigen. Hoe zit dat?
Er is nog niet genoeg onderzoek naar gedaan, maar de zorg is dat het drinken van alcoholvrij bier onder de 18 jaar een negatief effect heeft op jongeren. Door al op jonge leeftijd met alcoholvrije drankjes te beginnen, zou je wennen aan de smaak van bier. Daardoor zouden jongeren sneller overstappen op ‘echt’ bier. Die met alcohol, dus. En dát is niet de bedoeling.
Waarom niet? Hoewel een klein beetje alcohol -zoals de hoeveelheid in vruchtensap of een overrijpe banaan- niet schadelijk is voor je gezondheid, is het drinken van alcoholische dranken dat wel. Zeker als je daar al op jonge leeftijd mee begint. Geen 18, geen druppel.