Gellak allergie: zijn gelnagels gevaarlijk?
- Artikel
- 19 nov 2024
- 3 minuten leestijd
Op TikTok wordt gewaarschuwd voor de risico’s van gelnagels. Er kan een gellak allergie ontstaan, met rode en jeukende vingers tot gevolg. Raar maar waar: door gelnagels kun je later misschien geen nieuwe knie krijgen, of een tandvulling! Zijn gelnagels gevaarlijk?
Acrylaat
Je hebt het vast gezien op TikTok of in het nieuws: steeds meer mensen lopen een acrylatenallergie op door gelnagels. Maar wat is acrylaat eigenlijk?In nagelproducten zoals acrylnagels, gelnagels en gelnagellak zitten stofjes die ervoor zorgen dat het product uithardt. Die stoffen heten acrylaten. Ze zorgen ervoor dat het product lang op je nagels blijft zitten, zoals bij gelnagellak wanneer je je nagels onder een uv-lamp of ledlamp houdt.
Er bestaan verschillende acrylaatsoorten. In nagelproducten (zoals gellak) zitten meestal de soorten HEMA en DI-HEMA.
Allergie gelnagels
In gelnagellak zitten dus stoffen die de lak doen uitharden. Zo heb jij een paar weken lang stevige, glanzende nagels. Tot je plotseling een allergie ontwikkelt! Hoe werkt dat?Een allergie wordt opgebouwd door contact van de acrylaten met je huid. Als de gelnagellak nog niet goed is uitgehard -of als je slordig werkt- kunnen acrylaatdeeltjes je huid binnendringen. Je immuunsysteem kan de acrylaten zien als vijand en reageren. Dan ontstaat een allergie.
Gellak allergie symptomen
Hoe zo’n allergie voor (acrylaten in) gellak eruitziet? Denk aan een rode en gevoelige huid rondom de nagels, kloven en schilfers. Vaak begint het met uitslag op de vingers en handen, die ontzettend kan jeuken. De jeuk en zwelling kan zich later ook uitbreiden naar het gezicht.Gelnagels gevaarlijk?
Zo’n acrylatenallergie is natuurlijk ontzettend vervelend. Dan maar géén gelnagels meer. Toch?Helaas is het niet zo simpel. Als je eenmaal zo’n allergie hebt ontwikkeld, kom je er nooit meer vanaf. Bovendien zal de reactie bij elk volgend contact met acrylaten heftiger zijn.
De gevolgen van een acrylatenallergie gaan daarnaast verder dan jeukende of pijnlijke vingers. Acrylaten worden namelijk ook gebruikt in veel medische producten, die je op latere leeftijd misschien nodig hebt. Denk aan: tandvullingen, orthopedisch botcement, insulinepompen en bepaalde heup- en knieprotheses.
Heb jij een acrylatenallergie ontwikkeld door gelnagels? Dan kan het dus dat je later niét zomaar een nieuwe knie kunt krijgen, maar moet er een alternatief worden gezocht.
Zelf gellak aanbrengen
Een allergie oplopen in een nagelsalon kan, als er niet netjes wordt gewerkt. Toch is het vooral gevaarlijk wanneer je zelf aan de slag gaat met gelnagellak en een lamp.Je weet namelijk niet precies welke acrylaten er in de lak zitten. Daarnaast is de kans groot dat je zal knoeien, je morst op je huid, te dicht op de nagelriem werkt of de lak niet goed laat uitharden. Zo kan de lak (en dus de acrylaten) in contact komen met je huid, met een allergie tot gevolg.
Wil je nog steeds voor gelnagellak gaan? Doe dit dan bij een professionele nagelstylist, en kies voor nagelproducten zonder acrylaten.