Hoe gevaarlijk is kauwgom doorslikken?
- Artikel
- 24 mei 2024
- 3 minuten leestijd
Een kauwgompje na de maaltijd en je hebt weer een frisse adem. Als je die maar niet doorslikt! Dan raakt je maag verstopt, plakken je darmen en blijft de kauwgom zelfs jaren in je lichaam. Of niet? Wat gebeurt er als je kauwgom doorslikt - en hoe gevaarlijk is het?
Waar is kauwgom van gemaakt?
De naam zegt het al, maar kauwgom bestaat vooral uit gom. Dat is een elastisch goedje, dat oorspronkelijk van sap uit gombomen wordt gemaakt. Waar gom vroeger gemaakt werd van natuurlijke hars, is de gom van tegenwoordig (meestal) van synthetisch rubber. De kans dat jouw kauwgompje synthetisch is -en niet van bomen komt- is dus groot. Voeg smaakstoffen, zoetstoffen en geurstoffen aan de gom toe, en je hebt kauwgom.
Je kauwt op plastic
Even op een kauwgompje kauwen, en je hebt weer een frisse adem. Maar wist je dat je dan eigenlijk op een stuk plastic kauwt?
Kauwgom bevat namelijk synthetische polymeren, zoals polyethyleen. Op de verpakking staat plastic meestal niét tussen de ingrediënten, maar wel een ‘gombasis’. En in die gombasis zit polyethyleen: een van de meest gebruikte plasticsoorten. Dit stofje zorgt er wel voor dat kauwgom zacht en flexibel is, maar…je kauwt dus op een plastic rubbertje.
Is doorslikken gevaarlijk?
Je ouders hebben het je als kind waarschijnlijk vaak gezegd: kauwgom is niet iets om door te slikken. Wie weet blijft de gom plakken in je darmen, of ontstaat er een klomp kauwgom in je buik. Is kauwgom doorslikken écht zo gevaarlijk?
Niet echt. Als je per ongeluk een kauwgompje doorslikt, komt dat eerst in je maag terecht. De meeste ingrediënten in kauwgom kunnen je maag en darmen gewoon afbreken. Maar: niet álle ingrediënten worden afgebroken door je zure maaginhoud. De stoffen die je niét verteert, blijven over. Dit stukje kauwgom -het overblijfsel- verlaat je lichaam alsnog via je achterdeur. In de wc, dus. Het is niet de bedoeling, maar slik je je kauwgom een keertje door? Dan is er geen reden tot paniek.
Feit of fabel: kauwgom blijft jaren in je maag
Een keertje je kauwgom doorslikken is dus niet zo’n ramp. Het is klein en zacht genoeg om, bij de grote boodschap, alsnog je lichaam te verlaten. Maar wat als je kauwgom heel vaak doorslikt? Groeit er bij vaak doorslikken een ‘kauwgomballenboom’ in je buik?
Dat niet. Een boom van kauwgom(ballen) zal niet snel in je buik groeien, en volgens experts zal het snoep ook geen jaren in je lichaam blijven plakken. Maar let op: vaak je kauwgom doorslikken kan wél gevaarlijk zijn. Dan kan de kauwgom zich namelijk wel ophopen tot een prop in je spijsverteringsstelsel. Zo ontstaat er een obstructie: kauwgom blokkeert dan je darmen. Die kans is erg klein, maar groter bij kleine kinderen én mensen met vernauwing in hun maag-darmstelsel, zoals bij de ziekte van Crohn.
Kortom: een keertje je kauwgom inslikken is geen ramp, maar het is veel beter om je kauwgom uit te spugen. Daar is het voor gemaakt. Gooi het dan wel weg in de prullenbak, hè!