Hoe kom je van de hik af: water, schrikken of adem inhouden?
- Artikel
- 12 maa 2024
- 4 minuten leestijd
Eet jij snel of gooi je graag een blikje cola achterover? Dikke kans dat jij dan vaker de hik hebt. Een hikaanval is natuurlijk irritant. Niet zo gek dat er tientallen trucjes tegen de hik bestaan! Je adem inhouden, ondersteboven water drinken of flink schrikken…wat werkt écht tegen de hik?
Hoe krijg je de hik?
Je gooit een paar slokken cola achterover en het begint. De hik! Dat kan heel irritant zijn, voor zowel jou als jouw gesprekspartner. Zeker als het maar niet stopt, zoals bij een hikaanval. We hikken zelfs al in de baarmoeder, vanaf acht weken! Maar…hoe kom je eigenlijk aan die hik?
Als je de hik hebt, trekt je middenrif zich plotseling samen. Snel daarna sluit de bovenkant van je luchtpijp; het strotklepje in je keel klapt dicht. Dit veroorzaakt dat typische hik-geluid. Meestal is de hik van korte duur. Hoe vaak je middenrif zich per minuut samentrekt -en dus hoe erg je de hik hebt- verschilt per persoon.
De hik heeft geen functie
Dat hikken bloedirritant kan zijn, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat de hik helemaal geen functie heeft?
In tegenstelling tot bijvoorbeeld boeren, niezen en hoesten lijkt de hik ons niéts te brengen. Onderzoekers proberen al een lange tijd de (beschermende) functie van het hikverschijnsel te vinden, maar dat is nog niet gelukt. Kortom: we weten wel wát er in ons lichaam gebeurt als je hikt, maar niet waarom we het (moeten) doen. Gelukkig is de hik meestal onschuldig.
De langste hikaanval ooit gemeten
Hikken doen we allemaal. Soms kort, en soms lang. Hoewel de functie van hikken nog niet is achterhaald, zijn er wel mogelijke oorzaken voor de hik. Dingen die je aan het hikken maken, dus. Zo kan kortdurende hik veroorzaakt worden door roken, alcohol en drankjes met koolzuur. Ook eten kan de hik in je losmaken, zoals wanneer je een te grote portie eet én als je te snel eet. En wist je dat je zelfs de hik kunt krijgen bij heftige emoties?!
De hik hoeft niet altijd van korte duur te zijn. Als je langer dan achtenveertig uur de hik hebt -of je hebt de hik wel héél regelmatig- noemen we dat chronische hik. De langste hikaanval ooit gemeten duurde wel achtenzestig jaar!
De hik kan óók het gevolg zijn van een medische aandoening. Bijvoorbeeld door medicijngebruik, stofwisselingsziekten of een aandoening van organen in de borst- of buikholte.
Bekende trucs tegen de hik
Laten we eerlijk zijn: de hik is bloedirritant. Dus wat doe je eraan? Hoewel de hik eigenlijk vanzelf over gaat, bestaan er tientallen trucjes om de hik(aanval) mogelijk te stoppen. We zetten er een aantal voor je op een rijtje.
1. Je adem inhouden
Het kooldioxidegehalte in je bloedbaan verhoogt door je adem in te houden. Zo zou je je ademhalingspatroon kunnen ‘resetten’, en de hik mogelijk stoppen.
2. Klaren
Je neus zogenaamd proberen te snuiten, terwijl je je neus en mond dicht knijpt: ook klaren zou een manier zijn om van de hik af te komen.
3. Water, suiker, zoet en zuur
De nervus vagus is een zenuw die meedoet bij het reguleren van de middenrifsamentrekkingen. Die zenuw stimuleer je wanneer je water drinkt, suiker neemt en iets zoets of zuurs eet…en zo is deze anti-hik truc ontstaan!
4. Terugtellen
Je hebt de hik en iemand beveelt je om achteruit te tellen. Dit soort spelletjes zouden namelijk tegen de hik werken, omdat je bent afgeleid. Je denkt niet meer aan die hik, en dus verdwijnt hij hopelijk…
5. Glas water ondersteboven drinken
Ook dit trucje valt in de categorie afleiding. Je concentreren op iets anders, zou ervoor zorgen dat de hik verdwijnt.
6. Iemand laten schrikken
Bij de hik is er sprake van een onregelmatige ademhaling. Door iemand flink te laten schrikken, onderbreek je die ademhaling. Zo kan hij mogelijk weer normaal (lees: zonder hik) worden.
Wat werkt écht?
Je adem inhouden, kleine slokjes water drinken of flink schrikken: er bestaan dus genoeg trucs om die hikaanval te stoppen. Maar of ze ook écht werken
Waarschijnlijk niet. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs voor deze methodes. De hik moeilijk te onderzoeken; je kunt mensen tenslotte niet op commando laten hikken. De meeste trucs zijn in feite een (gedwongen) onderbreking van de ademhaling. Of dat echt tegen de hik werkt, is nooit wetenschappelijk aangetoond. Maar wie weet werken ze voor jou, dus: baat het niet, dan schaadt het niet. Vergeet in ieder geval niet rustig te eten en drinken, want dat is waarschijnlijk de beste manier om de hik te voorkomen!