Hoe komen dierentuinen aan eten voor hun dieren?
- Artikel
- 29 sep 2020
- 5 minuten leestijd
In de uitzending over eendagshaantjes, zag je dat veel van deze kuikentjes diervoer voor dierentuinen worden. Maar hoe komen dierentuinen aan de rest van het eten voor hun dieren? De Keuringsdienst sprak Hanneke Wijshake, persvoorlichter van Wildlands Zoo, hierover.
Elk dier z’n eigen dieet
De meeste dierentuinen hebben hun eigen dieetkeuken met een diëtist om per dier te kijken wat er nodig is en hoeveel. Elk dier heeft een eigen dieet die is aangepast op hun natuurlijke leefomgeving en hun maagdarmstelsel.Zomaar wat hooi neergooien is er dus niet bij. In Emmen halen ze het eten voor de dieren vooral van lokale leveranciers, zoals boeren, bakkers en slagers. En alles moet van goede kwaliteit zijn, omdat ook dierentuinen onder strenge controle staan van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Plus dat dat het beste is voor de dieren.
Groente en fruit
Groente en fruit komt zoveel mogelijk van lokale boeren en hebben we een regionale leverancier. Het kan dan wel gaan om producten die niet geschikt zijn voor in de supermarkt, maar die wel goed zijn voor dieren. “Een komkommer die krom is of een appel die wat minder glanzend is, maakt de dieren niks uit. De producten die de supermarkt niet kan verkopen, daar spelen wij op in. Er wordt ook gekeken naar de tijd van het jaar. Pompoenen komen er nu aan dus die voegen wij dan toe aan de dagmenu’s. Dat is een stukje verrijking. Soms gebeurt dat ook door bijvoorbeeld een extra boom neer te leggen.”
Exotische vruchten
Sommige dieren eten exotische vruchten. Die kunnen dierentuinen niet altijd importeren. Dan wordt er gezocht naar vruchten die er qua voedingswaarden, structuur en vezels op lijken. Wildlands heeft daarnaast een eigen kas, waar bepaalde vruchten groeien: “Het bekendste voorbeeld is dat apen bananen eten. En dat klopt, maar dat zijn wel andere bananen dan die wij in winkel hebben. We hebben zelf een grote tropische kas waar meerdere soorten (waaronder) rode bananen groeien, die wel gezond zijn voor apen, meer vezels minder suiker. Deze kunnen we onze dieren ook aanbieden.”
Gras en bladeren
Om aan bomen enbladeren te komen heeft Wildlands een deal gemaakt met Staatsbosbeheer: “Staatsbosbeheer wijst buiten het broedseizoen om, plekken aan die gesnoeid moeten worden. Dan gaan er twee mensen uit het park naar het bos om bepaalde bomen te snoeien. Een deel hiervan gaat de diepvries in, zodat dieren ook in de winter blad kunnen eten. De rest wordt vers gevoerd aan vooral de Giraffen. We hebben een eigen weiland voor grasen hooi krijgen we weer van boeren uit de regio.”
Droogvoer
Het enige wat niet direct uit de regio komt is het zogenaamde droogvoer. Om het voer voor planteneters als giraffen af te wisselen krijgen zij luzernebrokken die speciaal ontwikkeld zijn voor dierentuindieren. Deze worden geïmporteerd uit Frankrijk waar een bedrijf zit dat hier gespecialiseerd in is. Via onze leverancier in Emmen komt het bij ons binnen.
Vlees
De meeste dierentuinen maken gebruik van eendagskuikens, Wildlands voert daarnaast onder andere de kleine roofdieren ook muizen en gemalen runderhart. Voor de grote roofdieren, zoals de leeuw en ijsberen hebben we stukken rund (konijnen, ganzen etc.. Vaak komt rundvlees dat niet verkocht kan worden bij de slager de kant van de leeuwen en ijsberen in de dierentuin op. Dat kan ook vlees zijn dat om de een of andere reden niet geschikt is voor mensen, maar wel veilig is voor roofdieren. “Dan moet je denken aan een dier op een boerderij dat in gewond is geraakt doordat het bijvoorbeeld in het prikkeldraad terecht is gekomen. Daardoor krijgt het dier een stressreactie en dat proef je in het vlees. En dat is niet geschikt voor mensen. Maar als je kijkt naar leeuwen die jagen op de savanne, krijgen de prooidieren ook zo’n stressreactie. Dus voor de leeuwen maakt dat geen verschil. Op die manier weten we precies wat we ze voeren en zitten de juiste documenten erbij.”
Overleden zebra
Wat ook gebeurd is dat een ander dier overlijdt in de dierentuin gevoerd wordt aan de roofdieren. “We hebben zelf een ongeval met een zebra gehad. Dat dier heeft een mooi leven gehad, maar moesten we laten inslapen, omdat hij niet meer kon herstellen. Hij heeft geen medicijnen gehad, dus dat is het beste vlees wat we kunnen aanbieden, dus dat gaat naar roofdieren. We weten wat er mee gebeurd is en hebben de goede documenten. Zo gaat het met vee ook. Een dier dat een antibioticakuur niet bijvoorbeeld gaat niet naar de leeuwen.”
Vis en insecten
Sommige dieren hebben natuurlijk een vrij specifiek dieet. “Vis kopen we gewoon bij de vishandel. De strekking is, zoals jij je boodschappen doet, doen wij dat in principe ook. Alleen wij kopen wat grotere partijen in. Onze insecten komen van een regionale leverancier die ook aan de dierenwinkels in Emmen en omstreken levert.
Pluktuin
Tot slot is er nog de pluktuin waar verschillende soorten planten, kruiden en bloemen gekweekt worden die weer als verrijking aan de dieren gegeven kunnen worden. “Dit zorgt voor een beetje afwisseling van vitaminen en mineralen. Pas geleden hebben we bij de maki’s een bos bloemen neergelegd uit onze pluktuin. Daarnaast zorgen we met de tuin voor biodiversiteit van bijen, vlinders en inheemse soorten planten en bloemen.”
Geschreven door: Maic Oudejans
Bronnen: Hanneke Wijshake, persvoorlichter Wildslands Zoo Emmen