Hoe vers zijn kant-en-klaarmaaltijden uit de supermarkt echt?
- Artikel
- 20 okt 2024
- 3 minuten leestijd
Lasagne, nasi of salade: de supermarkt verkoopt kant-en-klaar maaltijden die ‘vers uit eigen keuken’ zouden komen. Deze duurdere maaltijden wekken de indruk dat ze ambachtelijk gemaakt zijn, en geen conserveermiddel bevatten. Maar klopt dit wel?
Nieuw in het schap
Van lasagne tot salades, pasta tot nasi: de kant-en-klaarmaaltijden in de supermarkt kennen we allemaal. Maar sinds kort verkopen supers ook chiquere voorverpaktemaaltijden die ‘vers uit eigen keuken’ komen.Deze maaltijden zijn echter een stuk duurder. Ter vergelijking: een ‘verse’ lasagne bolognese kost zeven euro, terwijl de ‘gewone’ variant vier euro kost. In hoeverre verschilt die verse maaltijd nou echt van de niet-verse variant?
Supermarkt-vers
'Vers' betekent niet per se dat een product goedkoop, of bij uitstek diervriendelijker is. Maar hoe zit het met de versheid van die verse maaltijden?De houdbaarheid van de verse maaltijden is overduidelijk korter dan de niet-verse varianten. Een verse maaltijd is zo’n 1 tot 3 dagen houdbaar terwijl de andere maaltijden 4 tot 9 dagen houdbaar zijn. Maar wanneer mag iets vers heten?
Misleidend
‘Volgens de wet mogen fabrikanten niet misleiden’, legt expert voedselveiligheid en etikettering van het Voedingscentrum Wieke van der Vossen uit.‘Toch worden in de praktijk soms wel trucjes toegepast om eten en drinken zo aantrekkelijk mogelijk te maken met termen als vers’, ‘ambachtelijk’ of ’direct van het land’,’ aldus Van der Vossen.
Geen beschermde term
Voedselexpert Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum vervolgt: ‘De term vers zegt niks over hoelang een voedingsmiddel al in het schap ligt of hoelang geleden het gemaakt of geproduceerd is. De term ‘vers’ is slecht beschermd door de Warenwet. Daarom kunnen fabrikanten alles vers noemen.’Slechts voor een paar producten is de term ‘vers’ bindend. Van der Vossen: ‘Een ei mag bijvoorbeeld enkel ‘vers’ heten als het binnen 28 dagen na de legdatum wordt verkocht. Maar voor kant-en-klaarmaaltijden zijn er dus geen richtlijnen.’
Reactie supermarkten
Jumbo laat weten dat ze voor hun verse maaltijden geen diepvriesgroenten gebruiken. Ook worden de gerechten dagelijks gekookt en verpakt in een grote restaurantkeuken.‘We maken enkel gebruik van noodzakelijke conservering om listeria-uitgroei (bacterie die voedselinfectie kan veroorzaken, red.) tegen te gaan en zo aan de wetgeving te voldoen’, laat een woordvoerder weten.
Ook de verse maaltijden van Albert Heijn worden dagelijks bereid. Een woordvoerder legt uit dat ze de verse lasagne maken met ingrediënten die de consument thuis ook zou gebruiken.
Dit zijn ‘verse ingrediënten' zoals groenten, gehakt en kruiden. ‘Na het verpakken wordt de verse lasagne binnen 1 dag naar onze winkels gebracht.’
Kies jij voor vers?
Wil je een échte verse maaltijd zonder conserveringsmiddelen? Dan zul je toch echt zelf de keuken in moeten duiken en met onbewerkte ingrediënten aan de slag gaan.De chiquere kant-en-klaar maaltijden zijn echter niet exact hetzelfde als de goedkopere versies. Heb je dus wat extra geld te besteden, en heb je zin een kant-klaar-maaltijd, dan kun je prima een voorverpakte lasagne halen die ‘vers uit eigen keuken’ komt.