Is bruinbrood écht gezonder dan witbrood?

- Artikel
- 01 mei 2025
- 2 minuten leestijd
Zelf brood bakken in de oven: wie heeft daar tijd voor? De meesten van ons kopen brood in de supermarkt of bij de bakker, waar de keuze reuze is. Witbrood is lekker, maar bruinbrood is een stuk gezonder. Toch?
Graankorrels
Een boterham met kaas: misschien wel hét favoriete kostje van Nederlanders. Gemiddeld eten we ruim drie sneeën brood per dag.Brood wordt meestal gemaakt van tarwemeel, gemengd met water of melk, zout en een rijsmiddel. Om brood te maken moeten eerst graankorrels worden vermalen.
Verschil witbrood en bruinbrood
Wat er precies in jouw bammetje zit, hangt af van wat voor soort brood je koopt. Wat is het verschil tussen al die kleuren brood eigenlijk?Voor witbrood is alleen de kern van de graankorrel gebruikt. De binnenkant van een graankorrel bevat weinig voedingsstoffen en amper vezels. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om witbrood zoveel mogelijk te vervangen door volkoren- en bruinbrood.
Bij bruinbrood wordt een mix van bloem en volkorenmeel gebruikt. En dat is goed, want voor volkorenmeel worden álle delen van de graankorrel gebruikt. Ook de buitenkant, die rijk is aan vitamines (zoals ijzer) en mineralen. Ook bevat dit deel van de graankorrel veel vezels, wat zorgt voor een goede darmwerking.
Meest gezonde brood
Bruinbrood bevat dus volkorenmeel, en witbrood niet. Hierdoor bevat bruinbrood meer voedingsstoffen en vezels dan witbrood. Maar er bestaateen broodsoort dat (nog) meer voedingsstoffen bevat dan bruinbrood. Namelijk volkorenbrood! Voor deze broodsoort wordt alleen volkorenmeel gebruikt, terwijl bruinbrood bestaat uit een mix van volkorenmeel en bloem. Volkorenbrood wordt gemaakt van hele graankorrels, en dus krijg je alle voedingsstoffen binnen. Het eten van volkorenproducten, zoals volkorenbrood, verlaagt zelfs het risico op diabetes type 2 én bepaalde hartziekten.
Hoe donkerder het brood, hoe gezonder?
Bruinbrood bevat volkorenmeel en telt daarom meer vezels en voedingsstoffen dan witbrood. Maar betekent dat ook dat donkerbruin brood méér voedingsstoffen bevat dan lichtbruin brood? Hoe donkerder het brood, hoe gezonder?Helaas niet. De bruine tint van brood zegt niet altijd iets over hoe gezond dat brood is. Fabrikanten kleuren (wit)brood namelijk soms donkerder met geroosterd moutmeel of gekarameliseerde suiker. Kortom: je eet dan eigenlijk witbrood met een kleurspoeling.
Bruinbrood is vaak wel gezonder dan witbrood, áls je niet gefopt wordt. Wil je gezonde bammetjes vinden? Ga dan liever voor volkorenbrood, waarbij volkorenmeel op het etiket staat. Brood dat vooral bestaat uit (tarwe)bloem is witbrood, en kun je beter laten liggen. Bruine kleur, of niet.