Is een tosti ongezonder dan een broodje kaas?
- Artikel
- 18 apr 2024
- 3 minuten leestijd
Goudbruine, crunchy bammen met druipende kaas: een tosti is het broodje kaas 2.0. Zéker als je die dipt in ketchup, of met een klodder mayo. Door de gesmolten kaas lijken tosti’s ongezonder dan gewone boterhammen belegd met kaas. Maar..is dat wel zo?
Bevat een tosti meer vet dan een broodje kaas?
De crunch, een goudbruine korst en kaas die eruit druipt bij je eerste hap. Als business class de upgrade is van de gewone vliegtuigstoel, is een tosti dat van het broodje kaas. De opgevoerde scooter-versie van een boterhammetje belegen. Niet zo gek dus, dat de ‘grilled cheese sandwich’ bekend staat als ongezond. Maar…is een tosti écht ongezonder dan een broodje kaas, of lijkt dat alleen maar zo?
Het antwoord: nee. Een tosti is niét ongezonder dan een gewoon broodje kaas. Een (standaard) tosti bestaat volgens het Voedingscentrum uit twee witte boterhammen, een laagje halvarine, twee plakken 48+ kaas en een plak ham. Dat is bij elkaar opgeteld ongeveer 459 kilocalorieën en 13,6 gram verzadigd vet. Gebruik je precies dezelfde ingrediënten op boterhammen die niét het tosti-ijzer ingaan, dan blijven die aantallen gelijk.
Feit of fabel: gesmolten kaas is ongezonder
Dat een tosti ongezonder lijkt dan een bammetje met kaas is waarschijnlijk te danken aan de gesmolten kaas. Druipende kaas oogt tenslotte…vettig.
Toch wordt kaas niét slechter voor je als je het smelt. De meeste kazen zweten boven de twintig graden. Je kunt dan druppeltjes vet zien verschijnen. Dat is géén extra vet, maar vet dat al in de kaas zat (ook als je die kaas niet had gesmolten). Kaas wordt dus niet vetter, ongezonder of hoger in calorieën als je het smelt!
Vette kaassoorten
Eet je een gerecht waar gesmolten kaas de hoofdrol speelt? Dan kan er wel een vette(re) kaassoort zijn gebruikt, omdat de kaas dan makkelijker smelt. In dat geval is die gesmolten kaas dus minder gezond.
Dat ligt niet aan het smelten, maar wél aan het vetgehalte van de kaas. Dat verschilt namelijk per variant. Zo zit er meer vet in oude kaas dan in jonge kaas, omdat er minder water in oude kaas zit. Niet verassend: roomkazen bevatten relatief het meeste vet.
Je tosti dan toch maar beleggen met een ouderwets plakje kaas?
Sausjes dippen? Beter skippen
Een klassieke tosti is diagonaal doormidden gesneden. Niet omdat dit er mooi uitziet, maar…zodat je je tosti beter kunt dippen! Ketchup, mayo, zoete chilisaus of curry: een tosti zonder dip, is zoals een eitje zonder zout.
En juist dié dip maakt een tosti ongezonder dan boterhammen met kaas. Die laatste eet je namelijk (waarschijnlijk) niet met sausjes, en die sausjes zorgen voor extra calorieën. Ze bevatten meestal veel suiker, zout of verzadigde vetten. Twee eetlepels ketchup is ongeveer één suikerklontje!
Wil je je tosti gezonder maken? Houd je portie dipsaus dan bescheiden en kies een dip met niet al te veel zout, suiker of verzadigd vet. Ook helpt het om wit casinobrood in te ruilen voor volkoren boterhammen. Eet smakelijk!