Is iedere dag een ei eten goed voor je?

- Artikel
- 22 mei 2025
- 2 minuten leestijd
Gekookt, geroerd of gebakken: een eitje is zo veelzijdig als het maar kan. Als katervoer of voor een sportles. Logisch dat een ei vaak z’n weg naar een ontbijtbordje vindt. Maar is iedere dag een ei eten eigenlijk wel zo gezond?
220 eitjes per jaar
Gemiddeld koopt een Nederlands huishouden zo’n 220 eitjes per jaar, berekende onderzoeksbureau GfK. Dat we dol zijn op onze eitjes, blijkt dus maar. Maar moet je dan wel iedere dag een ei eten?
Verschil tussen vega’s en alleseters
Het eitje staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, want er zitten genoeg gezonde stoffen in: vitamines, mineralen en eiwitten. Ze raden daarom 2 eitjes per week aan voor de alleseters, en 3 tot 4 eitjes per week voor de vega’s. Vegetariërs missen namelijk de eiwitten die in vis en vlees zit.
Cholesterol
Het Voedingscentrum raadt aan om niet meer eieren per week te eten, omdat eigeel veel cholesterol bevat. Dit kan het cholesterol in je bloed verhogen. Je lever maakt zelf ook al dit stofje aan. Cholesterol heb je nodig als bouwsteen voor cellen en hormonen, maar een teveel ervan kan zorgen voor dichtgeslibte bloedvaten.
Toch zijn niet alle wetenschappers het eens met de richtlijn voor deze hoeveelheid eitjes per week.
Achterhaalde boodschap?
In Het Parool betwist hoogleraar voeding en gezondheid van Wageningen University & Research Renger Witkamp het advies van twee eitjes per week. Dat je cholesterol zou stijgen door het eten van cholesterolrijk eten, blijkt door wetenschappelijk onderzoek niet helemaal zo te zijn.
Witkamp zegt hierover in Het Parool: ‘Het cholesterol dat je in je lijf hebt, maak je voor het grootste deel zelf aan. De bijdrage van cholesterol uit je voeding op je totale cholesterol is marginaal (klein, red.).’
Volgens Witkamp houdt een jong en gezond lichaam het cholesterol zelf op peil. Eet je dus meer eieren, dan maakt je lichaam minder cholesterol aan. Een ei per dag eten kan in dat geval prima, mits je genoeg beweegt en sport.
Risicofactoren
Natuurlijk moet je wel nog rekening houden met eventuele risicofactoren. Heb je een hoger cholesterol dan gemiddeld, komen er in je familie hart- en vaatziekten voor of heb je diabetes? Dan kun je jouw ei-inname beter beperken.
Ook ligt het er natuurlijk aan hoe je een eitje zelf het liefst eet. Een gekookt eitje is in de kern hartstikke gezond. Maak je een roerei met een dikke laag boter, mayo en ketchup, dan kun je daar beter geen dagelijkse gewoonte van maken.