Is kokosolie écht gezonder dan olijfolie?

- Artikel
- 21 maa 2025
- 3 minuten leestijd
Online vliegen de gezondheidsclaims over kokosolie- en kokosvet je om de oren. Het goedje zou je helpen bij afvallen, en de kans op hartaandoeningen verkleinen. Dus moet je die fles olijfolie dan inruilen voor kokosolie? Kokosolie: gezond of ongezond?
Kokosolie of kokosvet?
First things first: het verschil tussen kokosolie en kokosvet. De twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar is er een verschil?Nee! Kokosolie en kokosvet zijn hetzelfde product. Ze worden gemaakt van kokos, wat komt van de kokosnoot. In de tropische landen waar het product vandaan komt, is het vloeibaar bij kamertemperatuur (kokosolie). In ons klimaat heeft hetzelfde product een vaste vorm (kokosvet).
Verzadigd vet
Kokosolie (oftewel: kokosvet) zou volgens sommigen veel gezonder zijn dan olijfolie. Maar is dat zo?Als we de hoeveelheid vet in de twee oliën naast elkaar leggen, blijkt van niet. En dan vooral verzadigd vet. Waar onverzadigd vet ervoor zorgt dat je lichaam cholesterol beter afvoert, verhoogt verzadigd vet juist het (slechte) cholesterol. Daardoor vergroot verzadigd vet in voeding het risico op hart- en vaatziekten.
Kokosolie (vet) bestaat uit minstens 85 procent verzadigd vet. Dat is het hoogste percentage van alle vetten en oliesoorten! Ter vergelijking: 10 gram olijfolie bevat 1,4 gram verzadigd vet, terwijl 10 gram kokosolie wel 8,2 gram verzadigd vet bevat.
Kokosolie staat dan ook niét in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Olijfolie staat dat wel.
Laurinezuur
Daarnaast bestaat de helft van het verzadigde vet in kokosolie uit laurinezuur. Maar wat is dat?Laurinezuur is een verzadigd vetzuur. Volgens kokosoliefanaten beschermt dit zuur je tegen hart- en vaatziektes, omdat het anders wordt omgezet door je lichaam dan andere verzadigde vetten. Met andere woorden: laurinezuur zou een ‘gezonder’ verzadigd vet zijn.
Het Voedingscentrum stelt dat laurinezuur juist een vetzuur is dat je cholesterol het sterkst laat stijgen – meer dan koolhydraten. Het zuur vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten.
De Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA heeft gezondheidsclaims voor (verzadigd vet en laurinezuur) in kokosolie niet goedgekeurd, omdat er (nog) niet genoeg bewijs is voor de positieve effecten.
Vitamines in kokosolie en olijfolie
Ook als we kijken naar vitamines komt kokosolie niet beter dan olijfolie uit de bus. Wanneer je kokosolie vergelijkt met andere oliën en vetten, zit er nauwelijks vitamine E en vitamine K in.Olijfolie is juist rijk aan vitamine E. Ook bevat olijfolie vooral onverzadigde vetten (ongeveer 70%), die je (slechte) cholesterol verlagen en zo het risico op hart- en vaatziekten verkleinen.
Kokosolie ongezond?
Voor je gezondheid kan het vet dat je binnenkrijgt beter uit vooral onverzadigd vet bestaan. Kortom: probeer verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet. Dat verlaagt de kans op hart- en vaatziekten.Aangezien kokosolie uit vooral verzadigd vet bestaat en olijfolie juist uit onverzadigd vet, kun je voor je gezondheid beter voor olijfolie kiezen. Bovendien zijn de gezondheidsvoordelen van kokosolie nog niet wetenschappelijk bewezen.
Moet je die pot kokosolie nu meteen in de prullenbak gooien? Dat niet. Het advies is om niet te vaak producten met véél verzadigd vet te eten. Af en toe een beetje kan natuurlijk geen kwaad. Alles met mate!
Dat geldt óók voor olijfolie. Hoewel olijfolie uit vooral onverzadigd vet bestaat, is dat nog altijd vet. Vet is een bron van energie voor je lichaam, maar te veel vet kan (in combinatie met weinig beweging) de kans op overgewicht vergroten. Mannen zouden niet meer dan zo’n honderd gram vet per dag moeten binnenkrijgen. Voor vrouwen is dat circa tachtig gram per dag.