Is rijst opnieuw opwarmen echt gevaarlijk?
- Artikel
- 22 okt 2024
- 2 minuten leestijd
Rijst opwarmen is gevaarlijk. Sterker nog: gekookte rijst opnieuw opwarmen kan je fataal worden. Klinkt overdreven, maar volgens het reheated rice syndrome dat viraal ging op TikTok, is dat wél het geval. Zijn restjes rijst echt levensgevaarlijk?
Rijst opnieuw opwarmen
Wie de afgelopen maanden op TikTok heeft gezeten, kon er niet omheen: reheated rice syndrome. Volgens TikTok-filmpjes zou het opwarmen van (oude) rijst dodelijk zijn. Maar of dat kliekje rijst van gisteravond dan echt je laatste maaltijd wordt?Waarschijnlijk niet. Rijst die je niet op de juiste manier bewaart en opwarmt zal je niet zo snel fataal worden. Wél kan je er goed ziek van worden. Bah!
Bacterie in rijst en pasta
Er is namelijk een bacterie die gek is op zetmeelrijke producten, zoals rijst of pasta. Deze bacterie, bacillus cereus genaamd, kan ontstaan wanneer je zetmeelrijke gerechten te lang en niet koud genoeg bewaard. Ook eiwitrijk eten (zoals een sausje) kan besmet zijn.Bewaar je rijst of pasta niet op de juiste manier? Dan kan de bacterie een giftstof aanmaken in je darmen, met een voedselvergiftiging als gevolg.
Misselijkheid, overgeven en diarree: die zag je niet aankomen toen je dat restje nasi naar binnen werkte. De symptomen houden gelukkig niet lang aan. Na één of twee dagen gaat het over.
Rijst opwarmen en rijst afkoelen
Diarree door een restje rijst, daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Dus waar gaat het mis?De bacteriën kunnen sporen vormen in een maaltijd. Onder ideale omstandigheden kunnen die groeien. En dat is bij kamertemperatuur! Laat je een pan rijst (te) lang op het aanrecht staan om af te koelen, dan heeft de bacterie dus alle tijd om te groeien.
En je restjes opwarmen voor je ze eet? Ook dat doodt deze bacteriën niet. De bacillus cereus bacterie kan namelijk behoorlijk wat warmte overleven.
Gekookte rijst bewaren
Van rijst- en pastagerechten (hallo nasi en pasta bolo) maak je waarschijnlijk een flink grote pan. Op die manier kan je daar morgen weer van smikkelen, áls je het goed bewaart. Dus hoe doe je dat dan?Het Voedingscentrum geeft een paar tips om besmetting te voorkomen:
- Koel restjes snel terug.
- Doe restjes (rijst) binnen twee uur na koken in de koelkast.
- Zet je koelkast op 4 graden Celsius.
- Bewaar niet langer dan 2 dagen in de koelkast.
- Verhit restjes goed voor gebruik. Bij het opwarmen in de magnetron is het belangrijk om tussendoor te roeren.