Is slapen met een oogmasker slecht voor je?
- Artikel
- 15 jan 2025
- 2 minuten leestijd
Oordopjes, white noise en verduisterende gordijnen: voor een goede nachtrust trekken we alles uit de kast. Maar hoe zit dat met onze ogen bedekken? Van een zijden slaapmasker tot een verwarmend oogmasker…slaap je beter met een oogmasker, of juist niet?
Met oogmasker slapen
Om in slaap te komen doe je je gordijnen dicht, en sluit je je ogen. Slapen doe je tenslotte in het donker. Maar hoe zit dat eigenlijk met oogmaskers? Helpt een oog- of slaapmasker je bij het slapen?Dát onderzochten wetenschappers van de universiteit van Cardiff. Tijdens het eerste experiment gingen jongeren een week met een slaapmasker op naar bed, en daarna een week zonder.
Het resultaat? De dag na het slapen met een slaapmasker op werd er een verhoogde alertheid gemeten bij de jongeren. Ook was hun geheugen beter dan na de nachten zónder slaapmasker.
Geen prikkels
Een beter geheugen én alerter na een nachtje met een oogmasker. Waarom zouden we beter slapen met bedekte ogen?Dat zit zo. Vooral tijdens lichte slaapfases ben je gevoeliger voor prikkels van buitenaf. Een beetje licht of een klein geluidje kan je dan al wakker maken. Een slaapmasker (en oordoppen) kunnen die prikkels verminderen, waardoor je beter inslaapt en makkelijker in slaap blijft. En zo ben jij de dag erna dus scherper!
Melatonine
Een oogmasker zorgt ook voor nóg meer donker. Want ja, er komt zelfs licht door je oogleden heen! Als het donker is maakt je lichaam melatonine aan: het hormoon dat je slaperig maakt. Dat stofje wordt juist afgebroken in reactie op licht.Als je je ogen helemaal afschermt van licht (hallo slaapmasker), bevordert dat dus de aanmaak van melatonine…en daarmee een diepe slaap!
De conclusie? Slapen met een oogmasker op kan geen kwaad. Met minder prikkels én melatonine die lekker zijn gang gaat, ga je mét een oogmasker misschien zelfs een betere nacht tegemoet dan zonder. Bonne huit!