Is spinazie opnieuw opwarmen echt gevaarlijk?
- Artikel
- 12 dec 2024
- 2 minuten leestijd
Versie spinazie is lekker, maar zo’n hele zak eet je niet in één keer op. Morgen koken met restjes, dus. Maar…spinazie opnieuw opwarmen zou voor gifstoffen kunnen zorgen. Mag je spinazie twee keer opwarmen, of is dat gevaarlijk?
Nitraat en nitriet
Bladgroenten, waar spinazie onder valt, bevatten nitraat. Dat is een niet-schadelijke stof. De risico’s beginnen pas wanneer nitraat, door bacteriën, omgezet wordt in nitriet.Onder specifieke omstandigheden kan nitriet veranderen in nitrosamines, dat zijn stoffen die in grote hoeveelheden schadelijk voor je gezondheid kunnen zijn.
Mag je spinazie opnieuw opwarmen?
De hoeveelheid nitriet die je via je eten kan opnemen is niet heel hoog. Daardoor is het opwarmen van spinazie niet gevaarlijk. Je moet wel héél veel opgewarmde spinazie eten voordat je de grens overgaat.Het is echter wel zo dat hoe kleiner je bent, hoe minder je van de stof binnen mag krijgen. Daarom is het vooral bij baby’s goed om er alert op te zijn. Ook wordt het zwangere vrouwen afgeraden om spinazie twee keer te verhitten.
Hoe voorkom je risico’s?
Er zijn een paar makkelijke regels, waardoor jij onbezorgd van je spinazierestjes kan genieten.Het is belangrijk om de spinazie die je na het bereiden nog een keer wil eten, snel laat afkoelen. Zo zorg je ervoor dat de bacteriën die nitriet produceren, geen vrij spel krijgen. Bewaar het daarna in de koelkast bij 4 graden.
Wacht niet te lang met het opeten van de restjes. Het is het best om het binnen 1 à 2 dagen lekker op te eten.
Wanneer je het dan op gaat eten, moet je het écht goed opwarmen. Het is handig om hiervoor de magnetron te gebruiken, omdat het eten daarin snel en goed opgewarmd wordt.