Kaasthee. Een smaaksensatie of een smerige combinatie?
- Artikel
- 23 feb 2021
- 2 minuten leestijd
Kaas in je thee. Het klinkt niet meteen heel aantrekkelijk, maar is misschien toch minder goor dan het klinkt. Aardbeien-cream cheese, groene thee-mascarpone of oolong-cheddar. In Azië is cheese tea mateloos populair.
Cheese tea is een ijsthee afgetopt met een dikke laag roomkaas. De zoete, bloemige smaak van de ijsthee en de zoutige smaak van de kaas schijnen elkaar verrassend goed aan te vullen. Volgens kenners is het een gouden combinatie.
Milkshake
De eiwitten in de kaas helpen om de bitterheid van de thee te maskeren. Datzelfde effect zie je bijvoorbeeld bij koffie en melk. De schuimlaag geeft de ijsthee een zachte, romige structuur. Sommige mensen omschrijven de smaak als een hartige milkshake.
Chinese theecultuur
De trend is in China begonnen, het land dat bekend staan om zijn eeuwenoude theecultuur. Maar de traditionele thee was met zijn bittere blaadjes en omslachtige rituelen niet meer zo in trek bij de jongere generaties.
Instagram
De kaasthee wordt geserveerd in een grote beker ‘to-go’ en ziet er met zijn schuimkraag heel Instagram-waardig uit. Naast het romige kaaslaagje wordt het drankje vaak ook nog voorzien van vrolijke toppings, zoals chocolade, zoute karamel of suikerspin. De crème brûlée-versie wordt zelfs geflambeerd.
In de rij
Het hippe drankje viel direct zo goed in de smaak dat millenials er uren voor in de rij stonden. Het recept is inmiddels ook overgewaaid naar Amerika en Europa, maar wij Nederlanders hebben er nog weinig kaas van gegeten. Kaasthee klinkt voor ons als een rare combinatie, omdat wij hele sterke andere associaties hebben met kaas. Maar wellicht is het voor ons kaaskoppen toch het proberen waard.
Wist je trouwens dat ook aan vegetarische kaas bloed kleeft?
Check deze aflevering van KVW Kort hier.
Geschreven door: Didi Koller
Bronnen: Cheese connoisseur, Nederlands Dagblad