Ketchup was 16 jaar lang een medicijn – of toch niet?
- Artikel
- 05 jun 2023
- 2 minuten leestijd
Tomatenketchup bestaat als sinds 1830. Inmiddels zijn we er allemaal bekend mee, maar destijds was het een echte rage. Een dokter uit Ohio zag een kans en begon tomatenketchup te verkopen als middel tegen allerlei kwaaltjes. Maar ketchup als medicijn, werkt dat wel?
Wondermiddel
Volgens dokter Bennet zou tomatenketchup tegen allerlei ziektes en kwaaltjes helpen. Het rode goedje zou je verlossen van bijvoorbeeld diarree, reuma, geelzucht en spijsvertering problemen. Er waren dus genoeg mensen in de 19e eeuw die ’s nachts wakker werden met een buikpijntje en grepen naar de ketchupfles op het nachtkastje.
Pilletjes
Maar had – en heeft – ketchup nou echt een genezende werking, al is het maar een klein beetje? Nou, nee. Dit fabeltje vond misschien bijna 200 jaar geleden plaats, maar het was gewoon slimme marketing. Deze marketing werd verbeterd toen de dokter in 1834 ging samenwerken met een pillenmaker genaamd Archibald Miles.
Er werden pillen van tomatenketchup gemaakt. Mocht je een leuke naam voor ze willen hebben: ketchuppilletjes! Gemaakt van tomatenextract. In rap tempo verschenen hierna allemaal tomatenmedicijnen in de Verenigde Staten. Kranten schreven stukken over mensen die grote verlichting hadden gevonden dankzij tomatenketchup, en het balletje – of de tomaat – was aan het rollen gebracht!
16 jaar volgehouden
De ketchup kwakzalvers wisten het 16 jaar lang vol te houden. In 1850 kwam er een einde aan het medicijn festijn. Gedurende de jaren waren verschillende dingen namelijk verkeerd gegaan. Ten eerste waren er te veel verkopers van tomatenketchupmedicijnen op de markt gekomen. Ten tweede, eigenlijk als gevolg hiervan, werden allerlei tests uitgevoerd om te kijken of het medicijn wel echt werkte. En dat bleek natuurlijk niet het geval te zijn.
Ketchup bleef
Toen iedereen erachter kwam dat ketchup toch geen gebroken botten kan herstellen, stortte de business van het vreemde tomatenmedicijn snel in elkaar. De dokters stopten ermee. Het werd niet langer verkocht. Toch bleef Ketchup wel op de markt! Niet omdat het je gezondheid kon verbeteren, maar omdat het lekker smaakte. Misschien is het daarom minder waardevol, maar na 173 jaar is het nog steeds krijgen.
Meer weten over eten?
Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Wij helpen jou met het maken van bewuste keuzes. Van de herkomst van voedsel en jouw keuzes in de supermarkt tot aan de maaltijd die je uiteindelijk op tafel zet.