Kijkersvraag: Hoe komt het patatje oorlog aan zijn naam?
- Artikel
- 05 okt 2020
- 2 minuten leestijd
We hebben ontzettend veel snacks in Nederland, maar een van de spraakmakendste moet toch wel patatje of frietje oorlog zijn. Meerdere namen zijn in het verleden bedacht om het woordje oorlog te vervangen. Maar waarom eigenlijk? Waar komt de naam oorlog vandaan? Heeft het misschien te maken met ons koloniale verleden in Nederlands-Indië?
Straattaal
Het klassieke patatje oorlog is friet met de helft pindasaus, de helft mayonaise en daaroverheen gesneden uitjes. Door wie het bedacht is en waar, dat is niet te achterhalen. Maar volgens Pierre Wind, tv-kok en coauteur van het boek Patatje oorlog (2008), is de naam straattaal, ontstaan in het westen van Nederland en uiteindelijk door iedereen overgenomen.Puinhoop
Veel mensen denk dat de naam oorlog verwijst naar Nederlands-Indië, maar volgens Wind is dat niet zo. In een interview met het NRC zegt hij: „De pindasaus deed pas veel later zijn intrede, rond de jaren zestig. Wellicht verwees de naam destijds naar andere oorlogen, maar niet naar de koloniale periode.” Waar de naam dan wel naar verwijst? Naar de puinhoop op je bord. Je gooit alles bij elkaar en dan heb je ‘oorlog’ op je bord.
Patatje vrede
Vooral in de jaren ’70 en ’80 was het patatje oorlog enorm populair. Maar begin jaren ’90 raakte de naam in opspraak tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. Sommige snackbars veranderden de naam oorlog daarom in vrede of feest, maar beide variaties sloegen niet aan. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende sauzen en combinaties dat mensen liever gewoon precies zeggen wat ze willen. Bovendien zijn snacktermen ook vaak streekgebonden. Als je een klassiek patatje oorlog wil, kun je daarom beter een patatje met pinda, mayo en uitjes bestellen. Dan krijg je precies wat je wil.
Bron: NRC
Geschreven door: Maic Oudejans