Kijkersvraag: Is zeewier het voedsel van de toekomst?
- Artikel
- 09 maa 2021
- 2 minuten leestijd
Wij kennen zeewier vooral van de sushi, maar het heeft veel meer potentie. Het wordt ook vaak het voedsel van de toekomst genoemd. Maar hoe zit dat eigenlijk? Gaan deze algen de planeet redden?
Er is steeds meer voedsel nodig voor de groeiende wereldbevolking, maar door uitputting, verwoestijning, erosie en verzilting is er steeds minder grond beschikbaar voor de landbouw. Zout water bedekt ruim 70 procent van het aardoppervlak en dit benutten we momenteel nauwelijks. “Er is veel zee geschikt voor zeewierteelt, zo’n 48 miljoen vierkante kilometer wereldwijd”, zegt Dolfi Debrot, tropische mariene ecoloog bij Wageningen University & Research. De wereld redden is misschien wat overdreven, maar zeewier kan een groot verschil maken in de duurzame voedselvoorziening wereldwijd.
Duurzaam
Een voordeel van zeewier is dat het geen schaarse hulpbronnen gebruikt, zoals zoetwater. Het heeft alleen zonlicht nodig en is bijzonder duurzaam te kweken. “Zeewier is heel efficiënt in gebruik. Anders dan bij bijvoorbeeld mais of tarwe, kan de hele plant als voedsel dienen. Zeewier haalt zelf voedingsstoffen uit het zeewater,” vertelt Debrot. “Als het gaat om de productie van vlees en vis, dan gaat daar veel meer voedsel in dan het oplevert.” En dan hebben we het nog niet eens over problemen als overbevissing.
Gezond
Zeewier wordt nu voor 98% in Azië geteeld en vooral gebruikt in Aziatische gerechten. Maar ‘het groene goud’ wint ook hier sterk aan populariteit. Bruin- rood- en groenwieren zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Eiwitten, goede vetten, vitamines en mineralen, zoals calcium, ijzer en jodium. De bekendste wiersoorten zijn kombu (Japanse kelp), nori en wakame.
Proeven
Zeewier wordt op steeds meer manieren gebruikt. Heb jij onderstaande delicatessen al eens geprobeerd?
- Kelp noedels
De zeegroentes in de vorm van noedels worden gebruikt als alternatief voor pasta of rijstnoedels. Ze zijn neutraal van smaak en warm of koud te gebruiken.
- Zeebacon
Door deze bijzondere zeewiersoort te bakken smaakt het net als knapperige (groene) bacon.
- Zeewier burgers
Zeewier wordt steeds vaker als smaakmaker gebruikt in vegetarische burgers.
- Zeewier thee
Knotswier, wakame of zeesla. Veel wieren kunnen ook geconsumeerd worden als thee. Zelf zeewier thee maken is niet moeilijk. Laat een stukje zeewier trekken in water, samen met andere ingrediënten zoals munt, gember of citroengras.
Geschreven door Didi Koller
Bronnen: Wageningen University & Research, EOS Tracé, Voedingscentrum