Kijkersvraag: Waarom eten we popcorn bij de film?
- Artikel
- 11 jan 2021
- 3 minuten leestijd
Een avondje naar de bioscoop is eigenlijk niet compleet zonder een bakje popcorn. Het is de klassieke filmsnack. Maar hoe komt het dat we gepofte mais bij de film zijn gaan eten?
Mais komt van de grassoort teosinte, die ongeveer 10.000 jaar geleden voor het eerst gecultiveerd wordt door de inheemse bewoners van het huidige Mexico. Enkele duizenden jaren later verschijnt mais in Zuid-Amerika. Daar zijn de oudste restanten van gepofte maïskorrels gevonden in Peru. Deze zijn 6700 jaar oud. Volgens onderzoekers zou de oer-popcorn klaargemaakt zijn door de maïskolven te roosteren op hete kolen of boven vuur.
Noord-Amerika
Dankzij ontdekkingsreizigers verspreidt mais zich vanaf de 15e eeuw over de rest van de wereld. Via walvisjagers komt mais en dus ook popcorn terecht in Noord-Amerika en daar wint het snel aan populariteit. De mensen vinden het enorm vermakelijk om maïskorrels te zien ‘poppen’. In 1848 is de snack al zo alom vertegenwoordigd dat hij wordt opgenomen in het ‘Dictionary of Americanisms’.
Uitvinding popcornmachine
Als Charles Cretor in 1885 de eerste stoom aangedreven mobiele popcornmachine uitvindt, is popcorn definitief niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Doordat de machine verplaatsbaar is en er geen keuken nodig is om popcorn te maken, duikt het apparaat overal op, in het circus, op de kermis en bij sportevenementen. Eigenlijk overal, behalve in het (film)theater. Want daar willen ze niks met popcorn te maken hebben. Zij mikken op publiek uit de hogere klassen en willen niet dat het gekraak van popcorn de mensen afleidt en dat stukjes popcorn platgetrapt worden op de mooie tapijten en kleden van de theaters.
Toch popcorn bij de film
Door de Grote Depressie die begint in 1929 hebben steeds meer mensen behoefte aan een goedkope vorm van vermaak en aan goedkope snacks. En daar spelen straatverkopers handig op in. Zij zetten hun popcornmachine voor de deur van theaters en mensen nemen hun gepofte mais zelf mee naar binnen. Sommige filmtheaters spelen in op die behoefte en dat blijkt een schot in de roos. De bioscopen die zelf popcorn gaan verkopen, blijven overeind tijdens de grootste economische crisis van de 20e eeuw. Popcorn en films raken daardoor onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Na WOII
Tegen 1945 wordt de helft van alle popcorn in Amerika bij de film gegeten. Ook nu nog is popcorn een belangrijke bron van inkomsten voor bioscopen en filmtheaters. Door de jaren heen is de combinatie van gepofte mais eten bij het witte doek ook in andere landen overgenomen en daardoor eten ook wij vaak popcorn als we een filmpje kijken.
Meer weten over eten? Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Wij helpen jou met het maken van bewuste keuzes. Van de herkomst van voedsel en jouw keuzes in de supermarkt tot aan de maaltijd die je uiteindelijk op tafel zet.
Bronnen: Brittanica, Smithsonian, The Spruce Eats, National Geographic