Kijkersvraag: Wat is het verschil tussen erwtensoep en snert?
- Artikel
- 08 feb 2021
- 2 minuten leestijd
Het is weer snertweer! Bij de winter hoort natuurlijk een lekkere kom oer-Hollandse snert. Heerlijke, stevige erwtensoep met rookworst. Maar is er eigenlijk een verschil tussen erwtensoep en snert?
Benamingen
De woorden erwtensoep en snert worden vaak door elkaar gebruikt. Maar volgens kenners is er wel degelijk een verschil tussen ‘gewone’ erwtensoep en echte snert. Een pan erwtensoep mag namelijk pas snert genoemd worden als hij tenminste een nacht heeft gestaan. Dit zorgt er namelijk voor dat de soep goed bindt en de juiste dikte krijgt. Snert is zo dik dat het meer op pap lijkt dan op soep.
Nederlands erfgoed
De geschiedenis van snert gaat way back. Het oudste opgeschreven recept voor de traditionele erwtensoep dateert uit het begin van de 16e eeuw, maar het gerecht is nog altijd populair. Het koken van snert is een levende traditie. Het is daarom zelfs opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.
Pruttelen
Snert is een éénpansgerecht, wat vroeger natuurlijk handig was, omdat mensen maar één pot op het vuur hadden. De bereiding kost aardig wat tijd. De bouillon moet van tevoren zeker een uur of drie trekken en de gedroogde erwten worden zelfs 6 tot 8 uur in water geweekt. En dan moet de soep zelf ook nog lang op het vuur. Maar ook in de 16e eeuw deden ze al aan multitasking. De vrouwen werkten vaak mee op het land, terwijl hun potje op het vuur stond te sudderen.
Ingrediënten
In een goede pan snert kunnen een aantal ingrediënten niet ontbreken. De bouillon trek je van gezouten vlees, zoals schouderkarbonade of spek. Daar voeg je in ieder geval ui, wortel, knolselderij, prei en uiteraard groene/gele erwten of spliterwten toe. Belangrijk is dat de erwten behoren tot de Pisum Sativum familie. Verder zijn variaties op het recept mogelijk. Als de snert te dun is uitgevallen kun je bijvoorbeeld een aardappel toevoegen om de soep extra te binden. Tot slot hoort er natuurlijk een lekkere rookworst in.
Koek-en-zopie
Er wordt vaak gedacht dat snert een typisch gerecht is voor de koek-en-zopie kraampjes, die tevoorschijn komen op het ijs als het vriest dat het kraakt. Tegenwoordig wordt bij dit soort kraampjes (als het al vriest) inderdaad vaak snert wordt verkocht, maar was vroeger dat niet het geval. Geen onderdeel van de traditie, wel lekker.
Bronnen: Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed, Volkskrant, Bakkerij Wiki