Krijg je écht puistjes van chocolade?
- Artikel
- 13 sep 2024
- 3 minuten leestijd
Je hebt het vast weleens gehoord: ‘Pas op, van chocolade eten krijg je puistjes’. Maar is chocola wel echt de boosdoener van pukkels? Best Bites zoekt het voor je uit.
Wat zit er in chocola?
Het hoofdingrediënt van chocola is natuurlijk cacao. We hebben meteen goed nieuws: cacao zelf is niet de boosdoener. Sterker nog, pure chocola bevat antioxidanten die goed kunnen zijn voor je huid.Wat is dan wel de boosdoener? Dat zijn suikers en melk, die aan veel soorten chocola toegevoegd worden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze ingrediënten invloed kunnen hebben op acne.
Wat gebeurt er in je lichaam?
Een combinatie van allerlei factoren kan zorgen voor acne: talgproductie, hormonen en bacteriën op je huid. De voedingsmiddelen die je binnenkrijgt kunnen dit proces beïnvloeden.Wanneer je chocola met veel suiker erin eet, kan je bloedsuikerspiegel stijgen. Dat kan weer leiden tot een verhoogde talgproductie en ontstekingen. Oftewel: pukkels. Ook blijkt uit onderzoek dat zuivel invloed kan hebben op het krijgen van puistjes.
Maar het is niet eerlijk om alleen chocola de schuld te geven. Heb je na een paar repen chocola opeens een maanlandschap van pukkels op je gezicht? Dan hebben stress, slaapgebrek, hormonen en andere ongezonde eetgewoonten waarschijnlijk ook een grote rol gespeeld.
Wat kan je doen tegen puistjes?
Hoe fijn het ook zou zijn: er is niet één oplossing voor pukkels. Dat komt omdat het bij iedereen een andere oorzaak heeft. Heb je er echt last van, dan is het aan te raden om eens langs de huisarts te gaan.Bij puistjes is het belangrijk om er zoveel mogelijk vanaf te blijven. Niet peuteren en uitknijpen dus. Ook is het goed om je gezicht iedere dag te wassen met lauw water en een zeepvrije zeep.
Wanneer je make-up gebruikt is het verstandig om producten zonder olie erin te gebruiken. Daarnaast moet je de make-up ook iedere dag weer van je huid afhalen. Gezond eten en drinken en zonnebrandcrème gebruiken wordt ook aangeraden.
Puistjes van chocolade: feit of fabel?
Tsja, krijg je nou pukkels van chocola, of niet? Eigenlijk is het antwoord ja en nee. Je kan pukkels krijgen door de suikers en melk in chocola. En nee, het komt dus niet alleen door chocola, alle voedingswaren waar veel suiker en melk in zitten kunnen voor puistjes zorgen.Daarnaast zijn er nog zoveel andere factoren die kunnen zorgen voor puistjes, dat we chocola niet als enige boosdoener aan kunnen wijzen.