Kun je doodgaan van (te) pittig eten?
- Artikel
- 17 okt 2023
- 5 minuten leestijd
Een chipje dat zó heet is dat je hem alleen met een handschoen kunt vastpakken. Deelnemers die na een pittige currywedstrijd in het ziekenhuis belanden. Een bordje chili con carne die een hartaanval teweegbrengt. Wat doet (extreem) pikant eten met je lijf?
Het schap met hete sauzen lijkt zich met de week uit te breiden. Wereldberoemde acteurs doen mee aan Hot Ones, een YouTube-serie waarin zij geïnterviewd worden terwijl ze hot wings eten. Of TikTok challenges, waarbij je één extreem pittig chipje moet eten. De heetste ooit. Die zijn zelfs zo pittig, dat er soms een handschoentje bij verpakt zit omdat de blote huid er niet tegen kan. Is een hete peper eten eigenlijk wel zo onschuldig?
TikTok’s One Chip Challenge
De pittigste tortillachip van de wereld eten? Die challenge op sociale media, de One Chip Challenge genoemd, heeft voor nogal wat ophef gezorgd. De chips werd per stuk verkocht voor tien dollar en kwam in een doos in de vorm van een doodskist. Met daarin dus één chipje. Er werd opgeroepen je reactie op de chips te filmen. Hoe langer je niet eet of drinkt om de pijn te verzachten, hoe ‘beter’ je uit de challenge komt. Dus…wat zit er in die tortillachips?
De heetste chilipeper ter wereld
Onder de ingrediënten zitten twee pepers waar je bang voor moet zijn: de Naga Viper peper en de Carolina Reaper peper. Die laatste is officieel de heetste peper ter wereld. De schaal van Scoville is een test die de Amerikaanse scheikundige Wilburg Scoville bedacht om pittigheid in kaart te brengen. De pepers in deze One Chip Challenge chips scoren 1,7 miljoen (Carolina Reaper) en 1,4 miljoen (Naga Viper) op deze schaal, terwijl een jalapeño bijvoorbeeld ‘slechts’ tienduizend scoort. Ai!
Ongelukken door pittig eten
Dit jaar is een Amerikaanse jongen overleden na het eten van de One Chip Challenge tortillachips. Fabrikant Paqui heeft de chips daarna uit de schappen gehaald. Na het eten kreeg hij buikpijn en viel hij flauw. Volgens zijn omgeving was hij gezond, en is hij overleden door de chips. Volgens het bedrijf voldoet hun product aan de voedselveiligheidseisen en stond op de verpakking dat ze alleen voor volwassenen zijn bedoeld.
Toch zijn er vaker kinderen en jongeren in de VS in het ziekenhuis beland, na het eten van de chips. In Europa bestaan er andere merken die ook ‘de allerheetste chips ooit’ maken. Volgens die fabrikanten is hun productieproces anders dan die van Paqui. Ze zouden ook geen ongelukken hebben veroorzaakt.
Ongelukken door pittig eten gebeuren vaker. Zo overleed er in 2008 een Britse man na een bordje chili con carne met extra pepers. De extreme hitte had hem een hartaanval bezorgd. In 2012 werd een man met spoed opgenomen door het eten van een kom soep, die vol zit met Szechuan- en rode pepers. De soep zou een gat in zijn maag hebben gebrand! Er worden wereldwijd zelfs wedstrijden gehouden: wie kan de heetste peper aan? In New York belandde een man na deelname in het ziekenhuis. Hij kreeg ‘donderslaghoofdpijn’, doordat bloedvaten in zijn hersenen waren vernauwd. Wat hij op had? Jawel: een Carolina Reaper peper.
Waarom zijn pepers pittig?
In pepers zit het stofje capsaïcine. Dit stofje maakt dat pepers heet zijn. Het wordt niet opgepikt door je smaakpapillen, maar door pijnreceptoren die een seintje sturen naar je hersenen. Onze hersenen merken geen verschil tussen een hete peper of een hete bakplaat. Eet jij een pepertje? Dan reageren jouw hersenen dus alsof er een warmteprikkel is. En dus staat jouw mond in brand als je iets pittigs eet. Je lichaam probeert zich daarna af te koelen.
Is pikant eten slecht voor je?
Capsaïcine heeft een invloed op de zenuwuiteinden, spiercellen en het slijmvlies van je maag en darmen. Door pittig eten worden die geprikkeld. Daardoor is de kans op diarree groter, maar schadelijk is het volgens gastro-enteroloog Danny de Looze niet. Ook zou pikant eten niét voor maagzweren zorgen, zoals vaak wordt gesteld. Er zijn zelfs onderzoekers die beweren dat je langer leeft als je (vaak) pittig eet, of in ieder geval een verband vonden.
Erg pittig eten kan wel wat klachten veroorzaken, zoals: buikpijn, krampen, hoofdpijn of overgeven. Maar dat heeft waarschijnlijk meer met genen én gewenning te maken. Ieder lichaam reageert namelijk anders op capsaïcine. Maar of dagelijks pittig eten voor blijvende schade zorgt? Dat is nooit bewezen. Voor de meeste gezonde mensen zullen hete pepers geen gevaar zijn. Als je een onderliggende medische aandoening hebt, kun je pittig eten wel beter laten staan. Ongelukken door extreem heet eten gebeuren amper, maar áls ze gebeuren is dat meestal als gevolg van extreem hete pepers die iemand helemaal niet gewend is. Sla die Carolina Reaper peper dus maar over – en begin altijd met iets milds.