Met dit bizarre ingrediënt maken ze je eten en drinken roze
- Artikel
- 09 jun 2023
- 2 minuten leestijd
Karmijnzuur is een stofje om dingen een mooie roze of rode kleur te geven. Van roze koeken tot muisjes, van winegums tot worstjes en van fristi tot aardbeienyoghurt. Maar waar komt die mooie roze kleur met de naam karmijn eigenlijk vandaan?
Luizenbloed
Karmijn(zuur) wordt gewonnen uit het lichaam en de eieren van de vrouwelijke Cochenilleluis, een bladluis die van nature voorkomt in Latijns-Amerika. Het insect leeft op verschillende schijfcactussen. Wanneer de luizen groot genoeg zijn, worden ze in grote hoeveelheden van de cactussen geschept. De vrouwtjes worden levend gekookt of door de blootstelling aan de zon gedood. Vervolgens worden de insecten geplet en vermalen. Het vocht, oftewel het bloed dat vrijkomt, noemen we karmijn en dat vinden we terug in dagelijkse ‘roze’ producten.
Hoe is het te herkennen op het etiket?
In zuivere vorm heeft karmijnzuur, ook wel cochenille-extract, het E-nummer E120. Dat is terug te vinden op het etiket. Het wordt voornamelijk gebruikt om producten te kleuren, waaronder de welbekende roze koeken, roze muisjes, rood vruchtensap, producten met ‘rood’ fruit en roodgekleurd snoepgoed of chocolade. In cosmeticaproducten, zoals rode lippenstift of rode lipgloss, heeft karmijn de naam CI 75470.
Maar waarom gebruiken we luizenbloed?
Waar je met een kleurstof als karmijn heel weinig nodig hebt om een liter (aardbeien)yoghurt roze te kleuren, ligt dat bij de natuurlijke stoffen, zoals aardbeien en frambozen, anders. Als je met een natuurlijke stof als aardbeien iets roze wil maken, heb je als producent tussen de tien tot twintig procent van je totaalproduct aan aardbeien nodig. En dat terwijl er nu – dankzij karmijn – maar een paar procent aardbeien in een pak fristi of liter aardbeienyoghurt gaat.