Moet je je benen wassen bij het douchen?
- Artikel
- 01 feb 2024
- 3 minuten leestijd
We hebben allemaal een eigen doucheritueel. Stomend heet douchen, of toch ijskoud naspoelen? En sop jij je helemaal in, of gebruik je juist géén zeep? Vijf minuten, of totdat je rimpelige vingers krijgt? Op Twitter ontstond er een ander douchedilemma: moet je eigenlijk je benen (actief) wassen onder de douche?
Benen wassen of niet?
De man die deze vraag een tijdje terug op Twitter stelde, kreeg bijna zevenhonderdduizend reacties. Of we ons onderstel óók moeten spoelen onder de douche -of niet- is blijkbaar een vraag die veel mensen bezighoudt. Is het genoeg om het schuim van je bovenlichaam naar beneden te laten lopen? Of moet je je benen actief schrobben?
Twee kampen werden geboren: de been-wassers en de niet-wassers. De been-wassers vinden mensen die hun benen overslaan vies; de niet-wassers vinden het schrobben van je benen maar overdreven. De man deed een enquête met de vraag of anderen óók hun benen wassen, zoals hij dat doet. Het resultaat? Eenentachtig procent stemde ja, en negentien procent stemde nee.
Dít zegt de wetenschap
Je benen worden op een punt in je leven een keertje vies. Je benen helemaal nóóit wassen, is natuurlijk niet verstandig. Maar hoe vaak? En hoe actief? Dat verschilt -zoals de meeste dingen in het leven- per persoon.
We douchen in principe om ons te ontdoen van zweet, dode huidcellen, vuil en vieze geurtjes. Een (niet zo frisse) lichaamsgeur wordt meestal veroorzaakt door apocriene zweetklieren. Deze klieren zitten op plekken waar veel haarzakjes zitten: in de oksels en de liezen. Ze zorgen voor die bekende, onprettige zweetgeur. Die klieren zijn dus de oorzaak dat juist je oksels niet altijd naar bloemetjes ruiken. Maar…tenzij je extreem veel zweet, zullen je benen dus niet snel de bron van stank zijn. En dus is ze heel actief schrobben (in dat opzicht) wat overbodig.
Wel of geen zeep
Aan de andere kant kan het actief wassen van je benen (met zeep), wel eventuele wondjes schoonhouden. Via die wondjes kunnen bacteriën binnendringen: je benen goed wassen kan dat tegengaan.
Je benen te vaak schrobben met zeep kan echter je huid aantasten. Als je ze te vaak wast, kan het natuurlijke olielaagje dat je benen zelf al aanmaken, verdwijnen. Kortgezegd heb je niet iedere dag een reinigingsmiddel nodig. Afspoelen met water is voldoende. Tenzij je flink hebt gezweet óf het om gebieden zoals je oksels gaat!
Wanneer douch je (niet) vaak genoeg?
De gemiddelde Nederlander doucht dagelijks zo’n 7,4 minuten. Toch zou het nóg beter zijn om je douches korter te houden. Zo kort mogelijk, zelfs. Bij te lang en te vaak douchen droogt je huid namelijk uit. Ook was je er goede bacteriën (die op je huid wonen) met douchen weg, en zo kunnen er juist irritaties ontstaan. Als het aan dermatologen ligt, zou (ongeveer) om de twee of drie dagen douchen het beste zijn.
Ook de temperatuur van het water is belangrijk, want als deze te heet is droogt je huid uit. De ideale temperatuur ligt tot ongeveer 37 graden. Zo stimuleert de douche je doorbloeding en kan het ook helpen tegen stijfheid en spierpijn. En als je doucht: vergeet dan niet in de navel en achter de oren te boenen. Dié plekken worden namelijk vaak overgeslagen…