Moet je kip wassen of niet?
- Artikel
- 18 sep 2024
- 2 minuten leestijd
Je staat op het punt om een stukje kip te bakken. Heeft het dan nut om (rauwe) kip eerst te wassen? Volgens de een kan je bacteriën eraf spoelen, en volgens de ander verspreid je bacteriën juist. Kip wassen of niet: wat is beter?
Waarom zou je kip wassen?
Mensen wassen hun kip met het idee dat ze bacteriën wegspoelen en omdat ze denken dat het hygiënischer is. Helaas is niets minder waar. Door kip te wassen, verspreid je de bacteriën over je hele keuken.Die bacteriën belanden op je snijplank, je servies, je vaatdoek of nog erger: je handen. En voor je het weet zit je de volgende dag je ontbijt te eten uit een bakje waar ook een portie ziekteverwekkers in zit.
Hoe zorg je dan voor schone kip?
Om je kip écht schoon te krijgen, op een veilige manier, hoef je maar één ding te doen. En dat is het bereiden. Wanneer kip een temperatuur van 75 graden bereikt, worden de bacteriën gedood. Dus voor schone kip gebruik je gewoon een pan of een oven.Wat als je het wel wast?
Zoals net verteld, verspreid je bacteriën door kip te wassen. Via de waterdruppels verspreiden de bacteriën zich. Zo zitten er voor je ‘t weet ziektekiemen door je hele keuken heen. En als je dan echt pech hebt, kan jij (of iemand anders in je huis) een voedselvergiftiging oplopen.Hoe moet je omgaan met kip?
Voordat je gaat koken, begin je vanzelfsprekend met het wassen van je handen. Wanneer je kip bereidt, is het belangrijk dat de rauwe kip niet in aanraking komt met de andere ingrediënten van je gerecht. Daarom is het een goed idee om een snijplank in huis om te dopen tot de ‘kipsnijplank’.De bacteriën die in kip zitten gaan dus dood wanneer het minstens 75 graden wordt. Dat betekent niet dat jij met een thermometer moet klaarstaan, wanneer je de kip gewoon goed gaar bakt, zit dat helemaal snor.
En dan last but not least, maak al het keukengerei dat de rauwe kip aangeraakt heeft goed schoon. Eet smakelijk!