Moet je mayonaise wel of niet in de koelkast bewaren?
- Artikel
- 23 jan 2025
- 3 minuten leestijd
Mayonaise, ketchup, mosterd en zoete chilisaus: de bovenste plank van je koelkast heeft het maar zwaar. Best fijn als je sauzen ook ergens anders kunt bewaren, toch? Mayonaise bevat eieren en staat bij veel Nederlanders daarom in de koelkast. Maar is dat wel nodig?
Koel bewaren of gekoeld bewaren
Bij verpakte producten staat een bewaaradvies op de verpakking. Die leest vaak ‘koel bewaren’ of ‘gekoeld bewaren’. Maar wat betekent dat eigenlijk?Bij ‘gekoeld bewaren’ moet je het product opbergen in de koelkast. Bij ‘koel bewaren’ leg je de producten op een koele, donkere plaats, van tussen de twaalf en vijftien graden.
Houdbaarheidsdatum
Op producten (zoals saus) staat meestal een houdbaarheidsdatum. Dit kan een ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT) zijn, of een te gebruiken tot-datum (TGT).Zo’n houdbaarheidsdatum geldt alleen voor een ongeopende verpakking. Staat er géén THT-datum op de verpakking, of heb je de saus aangebroken? Volg dan het bewaaradvies dat op de verpakking staat.
Gesloten versus geopende verpakking
In de supermarkt staan er rijen saus búiten het koelvak. Ook mayonaise. Maar: als je thuis de pot mayo aanbreekt, gaat hij daarna vaak de koelkast in. Waarom zou je een nog gesloten verpakking anders bewaren dan een geopende verpakking?Hoe vaker je een verpakking (lees: saus) opent, hoe meer schimmels en bacteriën erbij kunnen komen. De kwaliteit van de saus wordt daar ook niet beter van. De koelkast is daarom de beste bewaarplaats voor een saus die al geopend is.
Hoe moet je mayonaise bewaren?
Oké, er gelden andere spelregels voor saus die nog dicht is en saus die geopend is. Maar hoe kun je mayo nou het beste bewaren?Volgens Het Voedingscentrum kun je mayonaise die nog gesloten is koel, droog en donker bewaren, tenzij de fabrikant anders adviseert. Je kunt daarbij de houdbaarheidsdatum opvolgen.
Voor geopende mayonaise geeft Het Voedingscentrum een bewaaradvies van twee tot vier maanden…in de koelkast!
Je kunt ook het bewaaradvies op de verpakking volgen. Voorbeelden zijn:
Van Wijngaarden’s Zaanse mayonaise: ‘Koel en donker bewaren’.
Remia mayonaise: ‘Na openen koel en droog bewaren’.
Calvé mayonaise: ‘Na openen gekoeld bewaren’.
Albert Heijn mayonaise: ‘Koel, donker en droog bewaren. Na openen gekoeld bewaren (max. 7°C), beperkt houdbaar’.
Oliehoorn mayonaise: ‘Na openen bij voorkeur koel bewaren’.
Vette saus
Ja, er zitten eieren in mayonaise. Toch betekent dit niet dat mayo slecht gaat op bewaarplekken buiten de koelkast. Je kunt mayonaise volgens veel verpakkingen ook op andere (koele en donkere) plekken bewaren. Hoe komt dat?Sauzen zoals mayonaise bestaan voor het grootste gedeelte uit vet; soms wel zestig tot tachtig procent. Dat vet maakt mayonaise, in combinatie met azijn en bewaarmiddelen, niet zo gevoelig voor bacteriële groei.
Maar opgelet, want minder vette versies (zoals light-mayonaise) zijn wél gevoelig voor bacteriële groei. Die verdienen dus altijd een plek in je koelkast.
Waar bewaar jij mayonaise?