Dé Nederlandse nachtmerrie: een fobie voor pindakaas
- Artikel
- 29 jun 2023
- 2 minuten leestijd
Heb je ooit gehoord van arachibutyrofobie? Waarschijnlijk niet, want dit is een fobie voor iets waar vele Nederlanders van houden: pindakaas! Mensen met deze fobie voelen een intense angst bij het zien, ruiken of proeven van pindakaas – zelfs als ze weten dat er geen échte dreiging bestaat. Op hun bammetjes zal het smeersel niet komen, maar waar komt deze angst vandaan?
Waarom zijn mensen bang voor pindakaas?
De exacte oorzaak van deze fobie is onbekend. Er wordt gedacht dat het te wijten is aan genetische-, biologische- en omgevingsfactoren. De angst kan dus zijn ontstaan door een slechte ervaring -misselijk worden na het eten van pindakaas- maar kan ook ‘in iemands bloed’ zitten. Kortom: je kunt ermee geboren worden óf het later in je leven ontwikkelen. Mensen met een geschiedenis van angststoornissen lopen daarnaast een hoger risico op het ontwikkelen van deze pindakaasfobie.
Andere mogelijke oorzaken hebben allebei te maken met de (voor sommigen) vreemde textuur van pindakaas. Hoe plakkerig het smeersel is, dus. Deze mensen blijven ver bij pindakaas uit de buurt, omdat zij bang zijn hun mond niet meer te kunnen openen of om te stikken. En bij pindakaas stopt het niet! Want wist je dat er veel meer fobieën voor etenswaren bestaan? Zo bestaat er ook carnofobie (vlees), lachanofobie (groenten) en turofobie (kaas). Hoe dan?!
Géén bammetjes met pindakaas: een zeldzame angst
Hoe een pindakaasfobie er uitziet, vraag je je af? De symptomen verschillen van mild tot ernstig. Bij sommige mensen die lijden aan arachibutyrofobie is het zo erg, dat zij alle situaties vermijden waarin ze met pindakaas in aanraking zouden komen. Dat betekent: een ruimte of feestje waar misschien broodjes pindakaas rondgaan, is een echte no-go. Op die manier kan de fobie leiden tot minder sociaal contact en verstoord eetgedrag. En die dingen hebben weer een impact op de gezondheid! Hoewel de fobie niet vaak voor komt, kan het dus best vervelende gevolgen hebben.
Exposuretherapie
Gelukkig is het wel mogelijk om behandeld te worden voor de angstgevoelens rondom pindakaas. Dit kan bijvoorbeeld met blootstellingstherapie (ook wel exposuretherapie genoemd); een behandelingsvorm waarbij mensen geconfronteerd worden met dat waar ze zo bang voor zijn. Juist het ruiken, kijken en eten van het smeersel kan deze mensen leren dat pindakaas niet gevaarlijk is. Je kunt een pindakaasfobie dus zeker wel overwinnen!
Honger naar meer?
Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Van handige hacks tot eenpansgerechten en van boodschappentips tot tuinieren; wij helpen jou met (bewuster) eten. En wie wil dat nou niet?