Nootmuskaat als partydrug: trippen of skippen?
- Artikel
- 22 jun 2023
- 3 minuten leestijd
In de Hollandse keuken wordt nootmuskaat vaak toegevoegd aan bloemkool, spruitjes en asperges. Hét potje dat in geen oma haar kruidenrekje ontbreekt. Maar wist je dat het kruid soms ook gebruikt wordt op feestjes? Van de specerij zou je namelijk gaan hallucineren. Hoe zit dat?
Ontdekt in Indonesië
Nootmuskaat is een specerij die afkomstig is van de zaden van de Myristica fragrans boom. Deze bomen groeien oorspronkelijk op een kleine groep eilanden in Indonesië; de Banda-eilanden. De specerij werd sinds de zestiende eeuw ingezet als smaakmaker in de Europese keuken. Een eeuw later veroverde de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) het monopolie op nootmuskaathandel.
Abortus opwekken
Tegen het einde van de negentiende eeuw werd nootmuskaat wereldwijd steeds meer beschikbaar en werd het steeds vaker gebruikt. Zo waren er zelfs verhalen van vrouwen die grote hoeveelheden nootmuskaat innamen om een abortus op te wekken. Dit leidde in de medische wereld tot het begrip nootmuskaatvergiftiging. Uiteindelijk bleek nootmuskaat als abortusmiddel niet effectief en nam het gebruik (gelukkig) af.
Hallucinerende partydrug
Tegenwoordig gaat het verhaal dat nootmuskaat ook wel als partydrug wordt gebruikt. Say what? In de specerij zitten de stoffen elimicine, myristicine en safrol, die hallucinaties kunnen opwekken. Bij normaal gebruik merk je er niks van, want pas bij ongeveer 5 tot 15 gram gemalen nootmuskaat zou een sterk effect voelbaar zijn. Dat is véél meer dan een theelepeltje. En hoewel dit misschien niet als heel veel klinkt, is inname van dié hoeveelheid niet aan te raden.
Werking en nadelen
Waarom niet, vraag je je af? Hoewel de werking van nootmuskaat wel even op zich laat wachten -zo’n 2 tot 5 uur- kan de invloed nog wel 1 tot 2 dagen aanhouden. Mocht je geen zin meer hebben in de ervaring, kan het dus wel even duren voordat deze voorbij is.
Daarnaast leidt een overvloed aan nootmuskaat ook tot nare klachten. Je kunt je duizelig en misselijk voelen (lees: een katergevoel) én er kunnen hartkloppingen optreden. Hadden we al vermeld dat je er ook hoofdpijn en vermoeidheid door kunt voelen? In sommige gevallen kan nootmuskaat bij overmatig gebruik zelfs dodelijk zijn.
Nootmuskaat uit het kruidenrek?
Maar moeten we ons nu zorgen maken als we een gerecht smaakvoller willen maken met nootmuskaat? Zeker niet! Een hint van nootmuskaat in je eten is hartstikke lekker, en absoluut niet schadelijk. Een inname van ongeveer 5 gram kan lichamelijke klachten als misselijkheid en overgeven teweegbrengen. Bij hoge doseringen, meer dan 10 gram, kunnen hallucinaties voorkomen. Kortom: houd het bij een snufje nootmuskaat bij het eten. Zoals je oma dat doet, dus.
Honger naar meer?
Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Van handige hacks tot eenpansgerechten en van boodschappentips tot tuinieren; wij helpen jou met (bewuster) eten. En wie wil dat nou niet?