Pre workout: energieboost of suikershot?
- Artikel
- 13 sep 2022
- 3 minuten leestijd
Pre workout; een supplement dat je vóór het sporten inneemt. Het product claimt je een energieboost te geven en je een beest in de sportschool te maken, bij wijze van. Maar wat zit er nu precies in dit poederige goedje? En maakt het daadwerkelijk verschil, of drink je puur suiker?
Bij de ene pre workout ligt de focus op meer kracht tijdens het sporten, en weer een ander merk zou van jou een ‘super gemotiveerde gymrat’ maken, in plaats van een couch potato. De meest voorkomende ingrediënten in pre workout zijn; eiwit (proteïne), cafeïne, creatine, calcium, vitamines en magnesium. Uit onderzoek van het RIVM uit 2022 blijkt dat pre workout het meest wordt gebruikt in de leeftijdsgroep van 25 t/m 34 jaar, en door mannen. In tegenstelling tot vrouwen, geven mannen vaker aan dat ze in de toekomst van plan zijn meer en vaker sportsupplementen zoals pre workout te gebruiken. Ook blijkt dat mannen het resultaat vaker belangrijker vinden dan eventuele bijwerkingen.
Wat voor bijwerkingen dan?
Volgens Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering, zijn de bijwerkingen afhankelijk van de dosering en combinaties met andere producten. “Bijwerkingen waar je aan kunt denken, zijn hoofdpijn, slapeloosheid, hartkloppingen en maagklachten. In pre workout zit vaak veel cafeïne. Als je daarnaast ook nog koffie of een energiedrankje drinkt, kun je hoge doseringen binnenkrijgen en daar klachten van krijgen.” Ook bevat pre workout vaak beta-alanine, wat voor tintelingen in je gezicht, hals en handen kan zorgen.
DMAA?
Het is bekend dat pre workout verboden ingrediënten kan bevatten, zoals zware metalen en doping. “Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat tien procent van de onderzochte ingrediënten stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn. Bij een aantal gevallen is er DMAA (dimethylamylamine) gevonden, dat staat op de dopinglijst. Hierbij loop je zelfs risico op hartaandoeningen of een hersenbloeding,” vertelt van der Vossen.
“Ook zijn bepaalde plantenextracten, zoals yohimbine, aangetroffen die schadelijk kunnen zijn. Zowel direct als bij hoge dosering.” Yohimbine werkt vaatverwijdend, bloeddrukverlagend en te veel ervan kan vergiftigingsverschijnselen geven, zoals: diarree, bloeddrukstijging en hallucinaties (red.). “Wat mensen zich ook niet altijd realiseren, is dat sommige plantenextracten ook weer een wisselwerking kunnen hebben in combinatie met bijvoorbeeld alcohol en bepaalde medicijnen.”
Puur suiker (of toch niet)
Er wordt wel eens gedacht dat je met pre workout als het ware een halve liter suiker naar binnen werkt. Dat blijkt mee te vallen. “Het gaat niet primair om de suiker”, zegt van der Vossen. “Er zit vaak wel een soort vulmiddel in. Zie het maar zo dat het vulmiddel alle ingrediënten een beetje bij elkaar houdt.”
Maar wat bieden de ingrediënten die in pre workout zitten je nou eigenlijk? Volgens van der Vossen beloven pre workout van alles, zoals zorgen voor meer energie, betere focus, sneller spierherstel en een langer uithoudingsvermogen. Maar… “Deze effecten zijn lang niet van alle ingrediënten bewezen. En het is niet altijd ‘hoe meer, hoe beter’, dat geldt bijvoorbeeld voor de vitamines en mineralen die erin zitten. Je moet er niet mee overdrijven. Let op doseringen, want een te hoge dosering kan wel degelijk nadelige effecten hebben. Gezonde voeding blijft toch het allerbelangrijkst.”
Bron: RIVM, Voedingscentrum